Teljesen irányíthatatlanná vált a legnagyobb európai atomerőmű

2022. augusztus 5.

Hírek

Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerint az Oroszország által az ukrajnai invázió során elfoglalt hatalmas atomerőmű “teljesen irányíthatatlanná vált”. Rafael Grossi szerint a zaporizzsjai erőműnek számos ellenőrzési eljárásra és javításra is szüksége lenne. Az erőmű jelenleg is működik, ukrán személyzettel, de orosz ellenőrzés alatt.

Geológusok üthetik ki a paksi atomlobbit?

2017. július 10.

Hírek

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye, mely nem földrengésmentes. Az Átlátszó megszerezte a földtani kutatás eltitkolt eredményeit. Az orosz érdek felülírja a magyarok jövőjét?

Semjénék elnézték a lovat. Magyar – iráni atom abszurd

2017. április 15.

Hírek

Szakmailag lázálom, anyagilag nagy bukta az a minden racionalitással szembe menő magyar perzsa (iráni) mini atomerőmű együttműködés, melyről az Iráni Iszlám Köztársaság részéről szivárogtak ki részletek. A fejlesztésre fordítandó tízmilliárdok megtérülésére szinte semmi esély.

Magyarország még a végén atomnagyhatalom lesz :)

2017. április 10.

Hírek

Megvan, miben állapodott meg Iránnal a legfőbb atomtárgyaló, Semjén Zsolt: Száz iráni diák jöhet magyar egyetemekre tanulni, eközben a két állam – magyar hitelből – közösen épít kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

Nukleáris beruházási helyzetkép

2014. március 5.

Hírek

Közel 25 éve a legmagasabb számban épülnek atomreaktorok világszerte, a kapacitásbővítési tervek rövid- és hosszú távon elsősorban Ázsiára, ezen belül is Kínára összpontosulnak – közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) éves jelentését idézve a Reuters hírügynökség.

Az elmosódott arculatú NAÜ

2012. november 24.

Hírek

Bécsben, a Duna, egy autópálya-csomópont és egy magasvasút által közrefogott ultramodern városi környezetben székel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A NAÜ, egy meglehetősen furcsa, egyedi szervezet, részben ellenőrzi, részben pedig terjeszti a nukleáris energiát, feladata tehát kettős és nehezen összeegyeztethető.

NAÜ: javítani kell az atomenergia biztonságát

2011. június 21.

Hírek

Az atomenergia biztonságos felhasználását célzó intézkedések fokozását szorgalmazták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tagállamai hétfőn egy bécsi konferencián, amely a Japánban történt nukleáris baleset tanulságaival foglalkozik.