Afrika – a világ második legnagyobb problémája

2023. november 16.

Hírek

Afrika robban, és ez ugyan új divathullámokat – lásd afrobeat – és öntudatot, büszkeséget is hoz, nem látni, hogy lesz képes a kontinens megbirkózni a népességnövekedéssel, honnan lesz munkája fiatalok százmillióinak. Többek szerint ez a legnagyobb globális kihívás, rögtön a klímaváltozás után.

Milyen következményei lesznek a kínai népesség gyors csökkenésének?

2023. január 23.

Hírek

A Kínában 1980-ban bevezetett és 36 évig érvényben tartott „egy gyermek politika” több szempontból is komoly figyelmeztetés azoknak a politikusoknak és demográfusoknak, akik mesterségesen és durva eszközökkel próbálják megváltoztatni a népesedési trendeket.

Nyolcmilliárdan lakjuk le bolygónkat

2022. november 15.

Hírek

8 milliárdan élünk a bolygón. Egészen pontosan persze nem tudhatjuk, most valószínűleg vagy egy kicsivel többen, vagy egy kicsivel kevesebben a 8 milliárdnál, de annyi nagyon valószínű, hogy 2022. november 15-én érjük el a 8 milliárdot. Az előző milliárdforduló 2011-ben volt, a hatmilliárdot pedig 1999-ben értük el.

Kinek a bőség, kinek az egyszerűség – hogy ne féljünk többé a nemnövekedéstől

2021. november 28.

Hírek

A világgazdaság fellendülése megnyugtatta a médiát, a befektetőket és a döntéshozókat. De vajon biztosítható-e hosszú távon az emberiség jövője, ha újra visszatérünk a tegnapi gazdasági növekedéshez? Azok közül, akik elutasítják ezt a modellt, néhányan a nemnövekedés mellett érvelnek. Javaslatokat tesznek a környezeti, társadalmi és demokratikus kihívások új megközelítésére globális szinten.

A kór neve: Homo sapiens

2021. január 2.

Hírek

„Ha egy űrből érkező pártatlan élőlény megvizsgálná az utóbbi tízezer évben véghezvitt tetteinket, fajunknak valószínűleg nem a sapiens nevet adná. Sokkal inkább illenek ránk a fejlődés alacsony szintjén álló, a primitív és a csekély intelligenciájú jelzők” – vázolja föl a kötet történelem- és emberszemléletét a Széchenyi István Egyetemen oktató Horváth Balázs.

A jelenlegi pályánk összeomláshoz vezet!

2020. október 12.

Hírek

Az alábbi szöveg egy Dr. William Rees-szel készült interjú részletei (bio-ökológus, ökológiai közgazdász, az ökológiai lábnyom számítás egyik kitalálója és társfejlesztője).

A több már nem jobb, hanem az összeomláshoz vezet

2020. augusztus 3.

Hírek

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberiség nem fenntartható módon él. Három fő hajtóereje van a nem fenntartható hozzáállásnak: népesedés, fogyasztás, és a növekedésfókuszú gazdaság. Miért hagyja a társadalom és az akadémia figyelmen kívül a Tudósok Figyelmeztetésének népesedésre vonatkozó részét?

Kairó: az önfelfaló urbanizáció

2020. április 21.

Hírek

Kairó – az ősi és az új. Egyiptom fővárosa hosszú történelme során még talán soha nem változott annyit az ősi, mára zsúfolt város, mint az elmúlt évtizedekben. A világ 15. legnépesebb városában most kb. két magyarországnyian élnek. Most még.