Fekete Gábor Emlékszoba avatás

2019. november 29.

Helyszín: Vácrátót

Sajtótájékoztatók

Szeretettel hívjuk az emlékezőket és érdeklődőket 2019. november 29-én, pénteken a Fekete Gábor Tanár Úr Emlékszoba avatására és a kapcsolódó konferenciára Vácrátótra, az Ökológiai és Botanikai Intézetbe.

Túlélik a magok a mosógépet?

2018. szeptember 13.

Hírek

Meglepő eredményre bukkantak a Debreceni Egyetem ökológusai, akik az emberi viselkedésnek a növényvilág elterjedésére gyakorolt hatását vizsgálták. Az újszerű kutatás a Német-Osztrák -Svájci Ökológiai Társaság konferenciáján is sikert aratott.

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

2018. április 22.

Hírek

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

In memoriam Horánszky András

2015. június 14.

Hírek

Miután mindannyiunk által becsült, tisztelt és szeretett pályatársunk, barátunk, tanítónk, Horánszky Bandi végérvényesen eltávozott körünkből, halaszthatatlanná vált, hogy Hozzá fűződő emberi és szakmai kapcsolatainkról a botanikus közösség egésze számára számot adjunk, emlékmorzsáink összerakásával róla méltón megemlékezzünk. Anyanyelvi szintű német tudásával óriási szolgálatot tett a hazai botanikai nevelésnek pl. az Uránia kézikönyvek magyarra ültetésével.

ÖBI Szeminárium – botanikai előadássorozat

2014. október 02. - 2014. november 27.

Helyszín: Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót

Programok

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében rendszeres szakmai előadásokat terveznek csütörtökönként 9.30-tól Vácrátóton, a kutatóház tárgyalójában, ÖBI Szeminárium keretében. Az előadásokon az érdeklődőket szívesen látjuk! Az őszi program: 2014 október 2. 9.30 – 10.30. Molnár Zsolt: A hagyományos ökológiai tudás etnotájökológiai értékelése – a gyimesiek és a hortobágyi pásztorok tudása növényzetről, tájról. 2014… Tovább »

Dr. Illyés Eszter emlékére

2012. október 21.

Hírek

Mély fájdalommal és megrendültséggel tudatjuk, hogy Dr. Illyés Eszter, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa tragikus autóbalesetben életét vesztette 2012. október 18-án, csütörtökön délelőtt. A botanikus- növényökológus harminchárom évesen, túl korán távozott közülünk.