Újra itt van ez a fránya óraátállítás. Tényleg megéri?

2022. március 26.

Hírek

Március utolsó vasárnapján (azaz 27-én) elkezdődik a nyári időszámítás, 2-kor 3-ra kell állítani az órád. Majdnem mindenki rühelli, mégis velünk van még mindig. Megnézzük, honnan ered, és tényleg eredményez-e mérhető megtakarítást. Hozunk pár tanácsot is, melyekkel elviselhetőbbé tehetjük.

Téli vagy nyári legyen az időszámítás?

2018. október 26.

Hírek

Miután döntés született az óra átállítás megszüntetéséről, a következő kérdés az, hogy téli vagy nyári időszámítást alkalmazzuk-e. A közvélemény a nyári időszámítás mellett áll, amelynek előnye, hogy nyáron még este 9-kor is világos van, hátránya pedig, hogy télen még reggel 9-kor is sötét van. Mi lehet az optimális megoldás?

Idő van. De mennyi?

2018. augusztus 31.

Hírek

A sötét téli reggeleken kívül csak nyernénk az állandó nyári időszámítással. A lehető leghamarabb az Európai Bizottság elé viszik a kérést, hogy szüntessék meg az évenként kétszeri óraátállítást – jelentette be Jean-Claude Juncker bizottsági elnök.

Megvolt az óraátállítás?

2017. március 26.

Hírek

Az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva napi 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. 20 óraállításból talán kijönne a vizes VB – igaz a költségek szinte naponta emelkednek..

Az óra átállítás előnyei és hátrányai

2016. március 29.

Hírek

Sajtóhírek szerint az órák tavaszi átállításával annyi villamos energiát lehet megtakarítani, amennyi elegendő egy 30 ezres lakosú város éves áramellátásához. Egy másik sajtóhír szerint viszont a tavaszi óraátállítást követő egy-két hét során mintegy 10%-kal gyakoribb a szívinfarktus. Kérdés, mennyire megbízhatók ezek a hírek, és az is, hogy a várható gazdasági haszon kompenzálja-e ezt az egészségügyi… Tovább »

Hajnalban ismét óratekerés!

2016. március 26.

Hírek

Akár napi 3 %-os fogyasztáscsökkentést eredményez az óratekerés. Az évente kétszeri óraátállítás során a villamos energiát a nyári időszakban takarítjuk meg, ugyanis március 27-én hajnali 2:00 órakor, az óránk előre állításával állunk vissza a normál időszámításra, és zárjuk le a téli időszámítást.

Változnak a menetrendek a holnapi óraátállítás és a húsvét miatt

2013. március 30.

Hírek

Változik a közösségi közlekedés menetrendje a hétvégén a húsvéti ünnep, az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet miatt. Március 31-re virradó éjjel kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell az órákat előreállítani.

Óraátállítás – változik a közösségi közlekedés menetrendje

2012. október 27.

Hírek

Az órákat vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára kell visszaállítani. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 március 31-ig tart. A holnapi óraátállítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje, az átállás érinti a BKV és a MÁV több járatát is.