Már apró fiókákat vezetgetnek a nyári ludak

2020. április 6.

Hírek

A nyári ludak március elején kezdenek költésbe és általában április első hetében jelennek meg a tavak körül a part menti gyepeken az első fiókás családok.

Orvvadászok kerültek kézre a Duna partján

2019. február 5.

Hírek

Január utolsó hétvégéjén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak a Csepel-szigeten, egy Duna-menti vadásztársaság működési területén. A Natura 2000 hálózathoz tartozó védett folyószakaszon tiltott eszköz segítségével ejtették el a vízivadakat.

Az utolsó vonuló madárfajok is útrakeltek

2016. december 20.

Hírek

A lehűléssel párhuzamosan nagyon sok madárfaj távozott a Kárpát-medencéből. A Körös-Maros Nemzeti Park tájairól is eltűntek már a bíbicek, seregélyek, pajzsos cankók és más vonuló madarak.

Párba állnak a nyári ludak

2015. január 29.

Hírek

A nyári ludaknál elérkezett a párválasztás ideje. Ilyenkor a hímek hivalkodó, csalogató hangokkal és köröző repüléssel próbálják becserkészni a tojókat. A nyári lúd az egyik legkorábban fészkelő madarunk, az első tojások már február végén, március elején megjelennek a fészkekben.

Maradtak a hortobágyi darvak

2014. január 18.

Hírek

A darvaknak már rég nem kellene itt lenniük, a nyári ludak meg visszajöttek. A madarak furcsa viselkedése összefügg a sajátos időjárási helyzettel.

Nyárilúdra nem lövünk. Dehogynem!

2012. január 25.

Hírek

Hamarosan elkészül a megállapodás a természetvédők és a vadászegyletek közreműködésével a védett és vadászható állatfajokról, aminek felülvizsgálatát Semjén Zsolt kezdeményezte. A hvg.hu szerint a korábbi listát csak minimálisan változtatják meg: két récefajt védetté nyilvánítanak, míg a nyárilúd, korlátozásokkal ugyan, de vadászhatóvá válik.

Védett nyári ludat lőtt a tetten ért vadász

2011. október 28.

Hírek

2011. október 13-án délután a Kunhegyes határában található Villogó-halastavon a védett nyári lúd egy példánya elejtése közben ért tetten egy helyi vadászt a Természetvédelmi Őrszolgálat.