Feléljük a bolygót

2019. március 12.

Hírek

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért – állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

A szeméttelep még nem feltétlenül a végállomás

2016. augusztus 16.

Hírek

A Bécsi Műszaki Egyetem irányításával a COST Aktion európai szakértőcsoport egy különleges hulladékhasznosítási koncepción dolgozik. Céljuk, hogy az emberi tevékenységből származó hulladékból minél több nyersanyagot nyerjenek vissza. Reményeik szerint a szeméttelepek lesznek az új aranybányák és olajmezők.

Ritkaföldfém dilemma

2013. március 4.

Hírek

Alig pár évtized alatt politikai szempontból is éles témává vált az ipari termelésben felhasznált fémekhez és egyéb ásványi anyagokhoz való hozzáférés kérdése. A folyamatosan emelkedő árakhoz időről időre fellépő áruhiány is párosul. Ez nyilván elsősorban az importra szoruló országokat állítja nehéz helyzet elé, de hosszabb távon akár a lelőhelyeket birtokló országok szempontjából is rosszul sülhet… Tovább »

Európa erőforrásigénye messze túlnőtt saját határain

2012. július 28.

Hírek

Az európaiak által használt erőforrások 20-30%-a ma már importból származik. A nemzetközi kereskedelem felélénkülésével az Európai Unió mohó ipara és fogyasztása már nem csak saját területén károsítja az ökoszisztémát és az emberek egészségét – figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség új jelentése.

A villanykörte összeesküvés

2012. április 8.

Hírek

A villanykörte a Livermore-i tűzoltóállomáson 1901 óta folyamatosan ég. Hogy akkor neked miért kell két évente izzót cserélni? Ebből a filmből erre is választ kapsz.