A kutatókat is megdöbbentette tengereink veszélyeztetettsége

2023. október 18.

Hírek

Átfogó elemzést tett közzé a Greenpeace az óceánokat fenyegető veszélyekről. A tanulmány friss adatokat tartalmaz a túlhalászatról, szennyeződésekről, a mélytengeri bányászat várható hatásairól, valamint felvázol egy politikai ütemtervet is a tengeri élővilág megmentésére.

Történelmi egyezményt fogadott el az ENSZ a nyílt tengerek védelméről

2023. június 22.

Hírek

A tagállamoknak 15 évi vita – ebből 4 évi hivatalos tárgyalás – után márciusban sikerült megállapodniuk a minap elfogadott szerződésben, amelyet ezt követően felülvizsgáltak jogászok is. Az új egyezmény egyik fontos eleme védett tengeri térségek létesítése a nemzetközi vizeken.

Batiszkáffal a nagy kékség mélyén

2022. július 28.

Hírek

Beült egy búvárgömbbe, aztán lemerült 11 ezer méter mélyre a tenger fenekére. Száz éve, 1922. július 28-án született Jacques Piccard svájci tengerkutató, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a Föld legmélyebb pontját, a Csendes-óceánban fekvő, 11 kilométer mély Mariana-árok fenekét.

Átírhatjuk a földrajz könyveket: új óceánt avattak

2021. június 10.

Hírek

Eddig négy óceánt – az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai-óceánt, valamint a Jeges-tengert – ismert el a National Geographic, mióta 1915-ben térképeket kezdett gyártani. Végre hivatalosan is elismerték a már régóta külön, ötödikként emlegetett a Déli-óceánt.

Akár óceánjaink felét érintheti a klímaváltozás

2020. augusztus 24.

Hírek

Egy új modell szerint az óceánok 20-55 %-át érinti a globális felmelegedés. Az ’50-es évek óta a Föld óceánjai felszívták a környezetbe kikerült energia 93 százalékát, és míg egy darabig ez az energia eloszlott a felszín közeli rétegekben, most úgy tűnik hogy több helyen a víz mélyére is lejutott.

BŰVÖS ÓCEÁN – Titkos tengeri küldetés Kiállítás és játék

2017. március 18. - 2017. április 30.

Helyszín: Budapest Városliget Vajdahunyadvár

Programok

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek. A tengerifű kusza zöldjében fürge apróhalak cikáznak, a szúrós őrtornyok rejtekéből szeszélyes kardhalak kémlelik az óceáni tájat. Fátyolos fény dereng, bálnák énekét hozza az éjszínű víz, a cirkáló súlyos horgonya tompa morajlással földet ér. … Tovább »

Elodázhatatlan az óceánok műanyagtalanítása

2017. február 3.

Hírek

Évente 8-10 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban 5 fő tengeráramlat mentén, ezen belül is elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul. Boyan Slat, az Ocean Cleanup szervezet fiatal alapítója erre a problémára talált megoldást. A világ első óceántisztító rendszerével elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget csaknem felét.

A láthatatlan veszély, mely mindenütt jelen van

2016. december 25.

Hírek

Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította. Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. Ugyan vannak már módszereink a probléma valódi kezelésére, de ezek gyors és széleskörű elterjedése még várat… Tovább »

Planktonok titkairól hullt le a lepel

2015. május 23.

Hírek

Kutatók közzétették a világóceánok planktonjainak eddigi legátfogóbb elemzését. Az apró élőlények számos tengeri állat, köztük a kék bálna táplálékául szolgálnak, és ők állítják elő a számunkra szükséges oxigén felét is.