BŰVÖS ÓCEÁN – Titkos tengeri küldetés Kiállítás és játék

2017. március 18. - 2017. április 30.

Helyszín: Budapest Városliget Vajdahunyadvár

Programok

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek. A tengerifű kusza zöldjében fürge apróhalak cikáznak, a szúrós őrtornyok rejtekéből szeszélyes kardhalak kémlelik az óceáni tájat. Fátyolos fény dereng, bálnák énekét hozza az éjszínű víz, a cirkáló súlyos horgonya tompa morajlással földet ér. … Tovább »

Elodázhatatlan az óceánok műanyagtalanítása

2017. február 3.

Hírek

Évente 8-10 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban 5 fő tengeráramlat mentén, ezen belül is elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul. Boyan Slat, az Ocean Cleanup szervezet fiatal alapítója erre a problémára talált megoldást. A világ első óceántisztító rendszerével elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget csaknem felét.

A láthatatlan veszély, mely mindenütt jelen van

2016. december 25.

Hírek

Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította. Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. Ugyan vannak már módszereink a probléma valódi kezelésére, de ezek gyors és széleskörű elterjedése még várat… Tovább »

Planktonok titkairól hullt le a lepel

2015. május 23.

Hírek

Kutatók közzétették a világóceánok planktonjainak eddigi legátfogóbb elemzését. Az apró élőlények számos tengeri állat, köztük a kék bálna táplálékául szolgálnak, és ők állítják elő a számunkra szükséges oxigén felét is.

Hatalmas védett területek a Csendes-óceánon

2014. szeptember 26.

Hírek

A világ legnagyobb védett tengeri területét alakítják ki a Csendes-óceánon: a sérülékeny víz alatti élet megóvása érdekében a mintegy 1,3 millió négyzetkilométernyi területen megtiltják a bányászatot és erősen korlátozzák a halászatot.

Óceántakarítás? Megvalósítható!

2014. június 8.

Hírek

Tudósok százai vizsgálták már, hogyan lehetne az óceánokban felhalmozódott 20 milliárd tonnányi műanyag hulladékot eltávolítani, de hiába. Egy fiatal holland feltaláló azonban nem hagyta ennyiben a dolgot. Megvalósítható az eddigi legnagyobb szemételtakarító program! Az Óceántakarítási projekt (The Ocean Cleanup) most kiadott közleményét és 530 oldalas hatástanulmányát tömören lefordítottunk és szakmailag is összerendeztük.

A műanyag megelőzte a kutatókat a tengerfenéken

2014. május 1.

Hírek

A szinte kontinensnyi úszó óceáni műanyag hulladék szigetekről már viszonylag sokat tudunk, most jelentős mennyiségű szilárd hulladékot találtak kutatók a Földközi-tengernek és az Atlanti-óceán Európát övező részének a fenekén is.

A néma óceán

2013. december 21.

Hírek

Egy ausztrál vitorlás versenyző döbbenetes beszámolója szerint tíz év alatt szinte kihalt a Csendes-óceán.

A világ óceánjainak 2,7 százaléka védett

2013. október 30.

Hírek

Közel három százaléka a világ óceánjainak – ez valamivel nagyobb, mint Európa – a kijelölt védett tengeri terület az IUCN adatai alapján. Bár kevésnek tűnik, de jelentős növekedésnek számít 2010-hez képest.