A világ 28. leginspirálóbb embere Prof. Dr. László Ervin

2021. január 24.

Hírek

28. a világ leginspirálóbb emberei között prof. Dr. László Ervin, a Budapest Klub alapítója és elnöke, az OOOM magazin 2020-as listáján. Az immáron 5. alkalommal bemutatott rangsort 2020-ban az alapján állította fel egy nemzetközi zsűri, kik inspiráltak és motiváltak minket leginkább ebben a járványhelyzet által vezérelt évben.

Mi vagyunk az a nemzedék, amely elpusztítja a Földet

2020. december 26.

Hírek

A fenntartható fejlődés kétszeres hazugság: ami van, az nem fejlődés, hanem egy civilizáció hanyatlásának végstádiuma, tehát nem fenntartani kellene, hanem új alapokon valami újba kezdeni. – A litera.hu dolgok állása sorozatának kérdéseire Lányi András válaszolt.

A frissen kaszált fű illata, avagy kik azok a zöldek, és mit akarnak?

2020. december 20.

Hírek

Kell némi (olvasói) bátorság Lányi András új könyvéhez. Nem azért, mert a Bevezetés az ökofilozófiába már a címével vizsgahelyzetet teremt; a kötet megszületése bizonytalanítja el a befogadót: nem tudásában, hanem létezésében. Erre játszik rá a szarkasztikus alcím is: Kezdő halódóknak. Azzal, hogy a kezünkbe vesszük a könyvet, és olvasóként elfogadjuk a ránk osztott szerepet, közel… Tovább »

Mi minden rejtőzhet egy fa mögött – a jómódúak környezettudatossága

2020. november 30.

Hírek

Élnek-e az erdők? Éreznek-e a fák? Már egy évtizede, hogy a környezettudatos megközelítés hatására a sajtó és a széles olvasóközönséget megcélzó kiadványok fel-felvetik ezeket a kérdéseket. Sőt, antropológusok és szociológusok kérdőjelezik meg a Felvilágosodás örökségét, a természet és a társadalom elválasztását. Egyesek a „nem embereket” is teljes jogú „szereplőknek” tekintik. Hova vezet ez a megközelítés?

Bevezetés az ökofilozófiába – kezdő halódóknak

2020. június 25.

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Sajtótájékoztatók

A L’Harmattan Kiadó szeretettel meghívja  LÁNYI ANDRÁS: Bevezetés az ökofilozófiába – kezdő halódóknak című könyvének a bemutatójára.

Tanácstalanságunk fokozódik -a Karátson Gábor Kör előadás-sorozata

2019. szeptember 27. - 2019. december 06.

Helyszín: Budapest ELTE lágymányosi campus

Programok

Íme, sorozatunk, a Tanácstalan köztársaság 2019 második félévi programja, melyre az ELTE lágymányosi campusán, az Eötvös teremben (A épület 0.83) kerül sor minden második pénteken 5 órai kezdettel. Szeptember 27. (kivételesen a 0.63-as, Bruckner-teremben) És mi zöldek hova álljunk? (Európa válaszúton) A nemzetek Európáját akarjuk vagy a multikét? Van-e alternatívája a globalizációnak? Kapitalizmust akarunk vagy… Tovább »

Milyen az élhető jövő jelene?

2018. február 19. - 2018. május 28.

Helyszín: MTA könyvtár

Programok

Gyüttmentek, vidékre költözők, ökológiai rendszerváltók létkérdései Változó világ IV. A Változó világ fórumsorozat IV. félévének „házigazdája” a Mindenegyüttmegy Egyesület csapata, a Gyüttment Fesztivál szervezői. A Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztállyal, valamint az MTA Könyvtár és Információs Központtal közösen szervezett Milyen az élhető jövő jelene? című 4 alkalmas előadás-sorozat során a gyüttmentek, vidékre költözők, ökológiai… Tovább »

Elhunyt Miklóssy Endre

2018. január 23.

Hírek

Megrendülten tudatjuk, hogy súlyos betegségben meghalt Miklóssy Endre író, filozófus, építészmérnök, az Élőlánc Magyarországért Ökopárt alapító tagja, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott főtanácsosa, településfejlesztési egyetemi oktató. Űzd el bár vasvillával a természetet, az mégis visszatér!