Mitől jó a bio élelmiszer?

2019. szeptember 24.

Hírek

Napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy Földünk egyre inkább a környezetszennyezés áldozatává válik. A műanyag palackok, a divatipar ruhabálái, a szeméttelepen tornyosuló műszaki cikkek ellepik a világunkat, és káros anyagokkal terhelik meg a természetes vizeket és a termőföldeket is.

Kiskert Műhely a biogazdálkodás iránt érdeklődőknek

2019. március 02. - 2019. június 01.

Helyszín: Gödöllő és környéke

Programok

A sikeres 2018-as sorozat után újra indul az ezúttal nyolc alkalmas Kiskert Műhely! Biológiai növényvédelem, gazismeret, kecsketartás témákkal bővítettük a sorozatot! Érdekel az ökológiai gazdálkodás? Száműznéd a vegyszereket a kertedből? Kíváncsi vagy a profik praktikáira? Nincs időd hosszú tanfolyamokra járni? Akkor itt a helyed! A Diverzitás Közhasznú Alapítvány koordinálásával 8 alkalmas Kiskert Műhely valósul meg… Tovább »

Szinergia és antagonizmus a takarónövények között

2018. január 11.

Helyszín: Online előadás

Programok

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy keverékből? Mint minden élőlény, a takarónövényt alkotó fajok is kapcsolatban állnak a környezetükkel. Ez vonatkozik a mix többi komponensére, a gyomokra, az előző főnövény árvakelésére. Régóta ismert tény, hogy a bükkönyfélék jobban fejlődnek, ha van mellettük egy gabonaféle, amire támaszkodhatnak. A takarmányborsó és a talajművelő retek párosa szintén kiaknázza… Tovább »

Előkelő helyen állunk az élelmiszer fenntarthatósági listán. És a módszertani hibák?

2017. december 5.

Hírek

Franciaország vezeti az Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer fenntarthatósági listáját, a 34 vizsgált ország között Magyarország is az első negyedbe került az élelmiszer-fogyasztás takarékosságát, az ételhulladékokat, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, valamint az élelmezési kihívásokat figyelembe véve. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy a társadalom fizikai aktivitását jelző indikátor alapján a vizsgált országok között Magyarország szerepelt… Tovább »

A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett

2017. december 2.

Hírek

A kemikáliákra épülő, iparszerű mezőgazdasággal szemben csak egy innovációkkal támogatott ökológiai gazdálkodás tudja biztosítani a jövőt-mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXX. Tudományos Biokultúra Napon, Budapesten. Mindeközben az Orbán-kormány megszavazta a glifozát használatát még 5 évig az EU-ban.

Rovarirtószer a tojásban

2017. augusztus 17.

Hírek

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban- Magyarországon is.

Növényvédelem a BIO szőlő és gyümölcstermesztésben

2017. május 24.

Helyszín: Kishantos

Programok

Május van, a tavasz legszebb időszaka, amikor a szőlő és gyümölcstermesztők örömmel és szép reményekkel nézegetik növényeiket – ám az örömbe üröm is vegyül, amikor megjelennek a kártevők és kórokozók. MIT TEHET ILYENKOR EGY BIOGAZDA? Milyen módszerekkel és milyen szerekkel védhető meg a bio szőlő és gyümölcsös? Erre kaphatnak választ a következő kishantosi rendezvényen, melyre… Tovább »

Mi a SZÖSZ? – A Szeri Ökotanyák Szövetségének bemutatkozása

2017. március 6.

Hírek

A modern társadalmakban sokakban megvan az igény a változásra, keresik az alternatív lehetőségeket. Na de hogyan lehetne alapjaiban másképp élni, mint ahogy most tesszük? A Szeri Ökotanyák Szövetsége egy kiváló gyakorlati példát mutat a sikeres életmódváltás terén, rengeteg segítséget nyújtva azoknak, akik hasonló irányba gondolkodnak.

Sajtónyilvános ökológiai gazdálkodási képzésnap

2016. március 31.

Helyszín: Kishantos

Sajtótájékoztatók

 A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt a Greenpeace ökológiai képzéssorozatának szántóföldi gazdálkodásról szóló részére, melynek időpontja és helyszíne: 2016. március 31. csütörtök, 11:00 óra Kishantosi Vidékfejlesztési Központ

Biogazdálkodásról nem csak biogazdáknak

2016. február 20.

Helyszín: Kishantos

Programok

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Mezőföld Népfőiskola tisztelettel meghívja Önt a Biogazdálkodásról nem csak biogazdáknak című programjára. Helyszín: Kishantos 2016. február 20. szombat 10.00-15.00 Rendezvényünket azoknak a gazdáknak, szakembereknek szánjuk, akik konvencionális módon – vegyszerekkel, műtrágyákkal – gazdálkodnak, de már érzékelik, hogy a fogyasztók igénye az egészséges, vegyszermentes élelmiszerre, a társadalom igénye a tiszta… Tovább »