Felelőtlen fogyasztást gerjesztő reklámok

2016. május 26.

Hírek

Jelenkorunk fogyasztási szokásai hosszú távon fenntarthatatlanok, hiszen sokkal több mindent vásárolunk és fogyasztunk el, mint amire valóban szükségünk lenne. De miért vásárolunk ennyi felesleges terméket? A reklámok és egyéb marketing fogások manipulálhatják-e a fogyasztási szokásainkat?

Erkölcs és ökológia

2016. január 17.

Hírek

Lehetséges-e, hogy a szegény világ — tudatára ébredve szegénységének, és főleg annak, hogy szegénysége összefügg a világ kisebbik részének gazdagságával — egyszer csak „fellázad” és igazságos elosztást követel? Vagy függő helyzete ezt lehetetlenné teszi? S ha fellázad, akkor a gazdag világ miféle „vasfüggönnyel” fogja megvédeni magát, pontosabban saját gazdagságát? Fegyverrel vagy árammal átjárt drótkerítéssel?”

Globális túlfogyasztás – értsük meg egyszerű példákon keresztül

2015. szeptember 16.

Hírek

Az emberiség idén alig több mint hét hónap alatt, augusztus 13-ra használta el a Föld egész éves erőforrás mennyiségét a Global Footprint Network jelentése szerint. Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja két hónappal került előrébb, de a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol. Ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét.

A túlfogyasztás napja

2015. szeptember 1.

Hírek

Talán erről már többen hallottak. Valami olyasmi, amikor a rendelkezésünkre álló erőforrásokat idő előtt feléljük, képletesen értelmezve hány Föld bolygó kellene jelenlegi életvitelünk fenntartásához, de talán a cikkben szereplő gyümölcsöskert a legszemléletesebb példa.

Ma ismét túllőttük magunkat

2015. augusztus 13.

Hírek

Az emberiség idén is mohó volt, hiszen mára elhasználta a Föld egész éves erőforrás mennyiségét. Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja 2 hónappal került előrébb, de a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol: ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét!

Pályázzon a DHL Blue Sky Transport Design Díjra

2014. november 30. - 2015. április 27.

Helyszín: nemzetközi pályázat

Programok

A DHL, a nemzetközi expressz szállítmányozás szakértője és világvezető logisztika vállalata meghirdette a Blue Sky Transport Design Díjat, melynek célja a közlekedés ökológiai lábnyomának csökkentése és fenntarthatóságának támogatása. A felhívásra már ismert tervezők és feltörekvő tehetségek pályázatait várják világszerte, melyek megoldást kínálnak a fenntartható közlekedés kihívására. A FIA Formula E bajnokság, a világ első elektromos… Tovább »

A vadállatok fele elpusztult, ölbe tett kezekkel néz a világ

2014. szeptember 30.

Hírek

A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A most nyilvánosságra hozott jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez. Összefoglaló… Tovább »

Jólétünk napjai meg vannak számlálva

2014. március 20.

Hírek

Túlszaporodunk és feléljük ökológiai tartalékainkat, miközben nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek. Pár évtizeden belül összeomlik az emberi civilizáció. A naponta tucatszám felröppenő hasonló jóslatoktól eltérően ezt a mostanit egy alkalmazott matematikus jegyzi, kutatásait a NASA finanszírozta.

Idén is korábban kezdjük el felélni jövőnket

2013. augusztus 19.

Hírek

2013-ban augusztus 20-ára esik a Globális Túlfogyasztás Napja, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét. Idén innentől 133 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk. Jelenleg 1,5 Földre lenne szüksége az emberiségnek, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére.

Az ökolábnyomot leépítik a lobbisták

2013. augusztus 13.

Hírek

Bár Magyarország kifejezetten kedvező agráradottságokkal rendelkező, és elvben élelmiszer-önellátásra képes államnak számít, a gyakorlatban mégis úgy alakul, hogy – átlagos fogyasztási szokásokat feltételezve – egy kilokalóriányi energiatartalmú élelmiszer negyven kilokalóriányi (fosszilis) energia felhasználásával kerül az asztalunkra.