Botanikusokat díjaztak

2023. május 17.

Hírek

A Dr. Zólyomi Bálintné Barna Piroska Alapítvány idén is díjat osztott, méghozzá három kiváló, a pályájukon már sokat letett, fiatal botanikusnak, Deák Balázsnak, Takács Attilának és Tölgyesi Csabának.

Van-e szerepe a bioszférának a klíma és a fenntarthatóság válságában?

2023. február 25.

Hírek

Egy életet töltöttem el erdei fák (hazai fenyők és lombos fák) genetikailag meghatározott klíma-érzékenységének, stabilitásának vizsgálatával. A jövő klímák hatásának valós idő-alapú (nem modellező) előrevetítésére egy olyan módszert fejlesztettem, amit világszerte átvettek és alkalmaznak. Hol veszett el a biológiával foglalkozók vészkiáltása a biodiverzitás kríziséről? Mátyás Csaba akadémikus, egyetemi tanár írása a Greenfonak.

Civilek véleményezték az Állami beruházásokról szóló törvényt

2023. február 1.

Hírek

Társadali egyeztetésre hívta a Kormány az embereket az Állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezetének megvitatásához. Ennek célja, hogy új és egységes, egyesek szerint átlátható rendszert teremtsen az eddigi, régóta le nem porolt szabályzáshoz.

Klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság – a Magyar Tájépítészek Szövetségének konferenciája

2023. február 14. - 2023. február 17.

Helyszín: Hunguest Hotel Pelion 8300 Tapolca, Köztársaság tér 10.

Programok

A 2023-ban ismét megrendezésre kerülő Szakmai napok témája ezúttal egy napjainkat és a szakmát leginkább átitató témakör lesz; klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság. Az előadások nem csupán a problémák gyökereire kívánnak rávilágítani, törekszünk arra, hogy megoldásokat is kínáljunk.

Hogyan lehetne megóvni a maradék kevés erdőssztyeppénket?

2022. december 25.

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vegetációökológiai Kutatócsoportjának munkatársai osztrák és amerikai kutatókkal közösen vizsgálták az erdőssztyeppek kialakulásáért felelős tényezőket. Magyarország természetes növényzetének jelentős részét erdőssztyepp képezi, míg tőlünk nyugatra ez az életközösség rendkívül ritka, csupán Ausztria és Csehország néhány pontján található meg.