Orbán gazdasági érdekei felülírják a Balaton ökológiáját

2019. november 8.

Hírek

Az Orbán/ Tiborc/Mészáros családi gazdasági érdekkör lassan bekebelezi a  Balatont, a közpénzből megvalósuló fairtásos szállodaberuházások mellett a nádirtásokkal és feliszapolódással járó tájrombolás komoly ökológiai károkat okoz a magyar tengerben.  A nádasirtásokkal kapcsolatban kongatja a vészharangot Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológia Intézet igazgatója.

2050-re rá sem ismerünk majd a lakóhelyünkre

2019. október 22.

Hírek

Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból, derül ki a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 projekt eredményeinek publikálása előtt megjelenő közleményből.

Kétmillió fecske hiányzik az országból

2019. július 5.

Hírek

A fecskék eltűnése a mi életminőségünk romlását jelzi – ahelyett, hogy a fészkeiket levernénk, segíteni kellene nekik. Miért látni egyre kevesebb fecskét az országban? A Magyar Narancs Végvári Zsolttal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk.

Öt ország a Tisza jobb ökológiai állapotáért

2019. június 2.

Hírek

A Tisza ökológiai állapotának javítása is célja volt a JoinTisza projektnek, amely 5 ország – Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia és Magyarország – illetékes minisztériumait, vízügyi intézményeit és több nemzetközi szervezetet tudhat partnerei között – közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője.

A tudomány kevés a Föld megmentéséhez

2019. május 3.

Hírek

Április 29 és május 5 között zajlik az egyhetes IPBES üléssorozata Párizsban. Ökológuskutatók a tudomány és hagyományos tudásrendszerek összefogását sürgetik az ENSZ üléssorozatán.

Hálózatelemzéssel a túlhalászat ellen

2019. április 5.

Hírek

Jordán Ferenc, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet új igazgatójának vezetésével magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ökoszisztéma, vagyis melyik hal mennyire “fontos” a tengeri életközösség számára.

A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

Kiadványok

"A könyv ismeretterjesztő-népszerűsítő-tudományos írás, mely a hazai civilizáció negatív jelenségeire fókuszál abból a szempontból, hogy az itt élő emberek, intézmények véletlenül, nemtudásból vagy akarattal milyen károkat okoznak a Kárpát-medence élővilágának."

Urbanizációs Ökológia Konferencia

2018. október 19. - 2018. október 20.

Helyszín: Veszprém, Vár utca 37.

Programok

Időpont: 2018. október 19-20. Regisztrációs határidő: 2018. augusztus 31. 23:59 Regisztrációs díj: 3000 Ft / fő, ami a helyszínen készpénzben fizetendő. A regisztrációs díjról számlát a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) állít ki, a helyszíni regisztráció során megadott számlázási információk alapján. A befizetést igazoló elektronikus számlákat a MÖTE küldi majd minden résztvevőnek, a konferencia zárását követően.… Tovább »

A klímaváltozás agresszívvá teszi a pókokat

2018. szeptember 22.

Hírek

A környezeti tényezők megváltozása jelentős viselkedésbeli eltéréseket okoz a fajoknál, melyek kutatása nagyon fontos a természetvédelem mellett a mezőgazdaság szempontjából is.

43 évesen pusztult el a pókmatuzsálem

2018. április 29.

Hírek

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el egy hosszú távú tanulmány ideje alatt Ausztráliában. A kutatás segíthet abban is, hogy milyen hatással lehet a fajra a jövőben a klímaváltozás vagy az erdőirtás.