A gazdaváltó tetvektől a típuspéldány elrablásáig

2021. május 19.

Hírek

Miért ír múzeumi krimit egy biológus? Mi a múzeumi típuspéldány, és hogyan nevezik el a fajokat? Miért vonzódik az ember a betegesen sok só és cukor iránt? Átok, vagy szelekciós előny a túlsúly? Miért nem érdekli az evolúciót, hogy meddig és hogyan élünk? Hogyan hasznosíthatók a tetű kutatások eredményei a Covid elleni harcban? Mi az… Tovább »

Hálózatelemzéssel a túlhalászat ellen

2019. április 5.

Hírek

Jordán Ferenc, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet új igazgatójának vezetésével magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ökoszisztéma, vagyis melyik hal mennyire “fontos” a tengeri életközösség számára.

Nagyobb magtömeg, kisebb elterjedés

2017. december 26.

Hírek

Magyar kutatók tisztázták a növényi terjedésbiológia egyik vitatott kérdését. Minél nagyobb magjai vannak egy növényfajnak, annál szűkebb az elterjedési területe – ezt a hipotézist igazolták az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport munkatársai legújabb kutatásukban.

Etnoökológiában Európa élén vagyunk

2015. május 8.

Hírek

A hagyományos ökológiai tudás a táj és ember együttműködéséről szól. A téma iránti érdeklődés az 1992-es riói ENSZ-konferencia után nőtt meg. Néhány napja hazánkban is megugrott az érdeklődés – Fikret Berkes, a kanadai Manitobai Egyetem török származású professzora előadásokat tartott erről, és a terepen ismerkedett a magyar gyakorlattal.

Élve vagy halva vizsgáld az ízeltlábúakat?

2013. szeptember 22.

Hírek

A legtöbb rendszertani csoport (madarak, emlősök, növények, stb.) monitorozása úgy történik, hogy az nem jár az alanyok pusztulásával. Ehhez képest az ízeltlábúaknál a talajcsapdázás, a fűhálózás és a fénycsapdázás során egyaránt elpusztulnak az állatok. Biztos, hogy jól van ez így?

Keszthelyen randiztak az ökológusok

2012. szeptember 8.

Hírek

Az egyedek, populációk, társulások és környezetük kölcsönhatásaival foglalkozó tudományág, az ökológia legújabb hazai eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők a tudományág 9. kongresszusán, amelyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont szervezett Keszthelyen szerdától péntekig.

IX. Magyar Ökológus Kongresszus

2012. szeptember 05.

Helyszín: Keszthely, Helikon Hotel

Sajtótájékoztatók

2012. szeptember 5-7. (szerda-péntek) között rendezzük meg Keszthelyen a 9. Magyar Ökológus Kongresszust, amely a magyar ökológus társadalom legnagyobb, az ökológia tudományának legszélesebb spektrumát bemutató tudományos találkozója.

9. Magyar Ökológus Kongresszus

2012. szeptember 05. - 2012. szeptember 07.

Helyszín: Hotel Helikon, Keszthely

Programok

2012. szeptember 5-7. (szerda-péntek) között rendezzük meg Keszthelyen a 9. Magyar Ökológus Kongresszust, amely a magyar ökológus társadalom legnagyobb, az ökológia tudományának legszélesebb spektrumát bemutató tudományos találkozója. A háromévenként ismétlődő, mintegy 350 résztvevőt felvonultató kongresszus soron következő eseményét az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete rendezi, az MTA Ökológiai Bizottsága, utódszervezete az MTA Környezetbiológiai… Tovább »

Megújuló ökológiai kutatásokat szeretne Báldi András

2012. január 29.

Hírek

Erőteljes jelenlét a nemzetközi kutatói térben és az egyes intézetek tevékenységében kapcsolódási pontot jelentő kutatások irányába történő elmozdulás – e két cél elérését nevezte legfontosabb feladatának Báldi András, az MTA Duna-kutató Intézetének és az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe való integrálódásával létrejött MTA Ökológiai Kutatóközpont megbízott vezetője.