A világ jövője a tét – avagy közösen kell kitaposnunk a zöld utat!

2023. május 24.

Hírek

Alig néhány évvel vagyunk a COVID-világjárvány kitörése után, a szomszédunkban jelenleg is zajlik az Ukrajna elleni orosz háború, Európa energiakrízissel küzd, nyakunkon a klímaválság, az élelmiszerek áremelkedése (különösen Magyarországon) egyre súlyosabb probléma, olyan forradalmi változások zajlanak a biotechnológia, az informatika, a mesterséges intelligencia területein, amelyek minden bizonnyal alapvető átalakulásokat hoznak majd a munkaerőpiacon is –… Tovább »

Amiről nem szól a választási kampány

2022. március 02. - 2022. március 30.

Helyszín: Budapest Kossuth Klub

Programok

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Karátson Gábor Kör következő vitasorozatára. Miért szorulnak háttérbe korunk legégetőbb kérdései a választási küzdelemben? Hogyan látna megoldásukhoz egy „harmadikutas” kormány?

Miért nem Ángyán?

2022. február 16.

Hírek

A 2010-ben az Ángyán József nevéhez köthető radikális földreformot ígérő Fideszről azóta kiderült, hogy sosem gondolta komolyan a kis- és közepes (értsd: nem konyhakert méretű, hanem emberléptékű) gazdaságokra, azok szövetkezésére épülő, ökológiai és egészségi szempontokat érvényesítő mezőgazdasági politikát.

Mikor jön ki a Windows 22 Magyarországon? A stratégiai szavazás jelentéktelensége az ökopolitikai rendszerváltás szempontjából

2021. szeptember 18.

Hírek

Az ellenzéki miniszterelnökjelölti vitát hallgatva teljesen világos, hogy még mindig nem az Orbán-rendszer ökopolitikai szempontból vállalhatatlanul elavult operációs rendszerét igyekszik az ellenzék meghaladni. Ugyanazt a Windows ’98-at adnák el nekünk, csak az asztalon az ikonokat rendezgetik át, meg valami másik háttérképet és vírusirtót telepítenének fel. Jelentem, hogy még a Win 11 sem lenne elég! Win… Tovább »

Mesék az egyszeri magyar zöldpolitikáról – Rosszkedvünk nyara

2021. szeptember 17.

Hírek

A Debreciner.hu-n jelent meg  „A szakadék felé vezető útról soha nem késő letérni” c. interjú Lányi Andrással, mely a greenfon is elérhető. A beszélgetésben az aktuálpolitikától az ökopolitikáis sokmindenről szó esett. Ehhez írt kritikus véleménycikket Darvas Béla ökotoxikológus professzor.

Harmadik Út – ökopolitikai vitaestek a Kossuth Klubban

2021. szeptember 29. - 2021. november 24.

Helyszín: Budapest Kossuth Klub

Programok

„A világ mostani rendje nem azért fenntarthatatlan, mert a természet eltartóképességének korlátaiba ütközik, hanem azért ütközik természeti korlátokba, mert fenntarthatatlan.”

Zöld fordulat Németországban?

2021. május 17.

Hírek

Hosszú évek után újra rendkívül izgalmasnak ígérkeznek a német szövetségi választások. Angela Merkel már nem méreti meg magát, pártja pedig sokat veszített népszerűségéből. A változások fő nyertesei a Zöldek lehetnek, akik vezetnek a közvélemény-kutatásokban és egyesek szerint meg is nyerhetik a szeptemberi választásokat. A Zöldek nagy utat tettek meg idáig, amely rámutat arra is, hogy… Tovább »

Mennyire lehet majd zöld a közös ellenzéki kormányprogram?

2021. május 15.

Hírek

Közös kormányprogramot írni járványhelyzet idején nehéz feladat, hiszen nem lehet meghatározni azt a pillanatot, amikor újra a normalitás alapozhatja meg a közpolitikai célok többségét. Ez utóbbiak közül az utóbbi években a zöld, környezetvédelmi kérdésekre különös fókusz került.

Ellensúly 2020/3-4.

Kiadványok

Az Ellensúly folyóirat legújabb száma a koronavírus járvány gazdasági, társadalmi és politikai következményeivel foglalkozik. Ebben az összevont számban is neves szakértők fejtik ki véleményüket a téma egy-egy vetülete kapcsán.