Zöld hét 2022/20   Energiaföldrajz – és a lusta kertész módszere

2022. május 20.

Hírek

A greenfo hírháttér podcastja 5. részének témái: Naperőművi csatlakozási stop Magyarországon, ez kit, hogyan érint? Mi az a közösségi energia? Miért és hogyan akarja az atomlobbi lenyúlni a hidrogéngyártást? Mire jó az energiaföldrajz, és elfogynak a fizika- és kémiatanárok – íme a zsákutcás jövő. Lehet-e a lusta kertész módszere, a permakultúra, a túlélésünk záloga?

Magyar Tudomány 2021 november

Kiadványok

Tematikus összeállítás • Az egyetem feladatáról. Összefoglaló az MTA fórumán megjelent írásokról és véleményekről

NAT 2020: a fenntarthatóság hébe-hóba beleírva, kipipálva

2020. március 7.

Hírek

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakértői – az egyesület tagságának bevonásával – saját szakmai szempontjukból, vagyis a környezeti vagy fenntarthatóságra nevelés szempontjából elemezték a NAT 2020-at. Ez eredmény e téren is lehangoló.

Digitális főváros lesz Bécs

2019. október 5.

Hírek

A bécsi közgyűlés elfogadta az osztrák főváros 2025-ig szóló digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehessen. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.

Kiművelt emberfők és a fenntarthatóság

2019. március 14.

Hírek

A felsőoktatás helyzete szinte a rendszerváltás óta parázs téma. Ritkán taglalt vonatkozás azonban, hogy a felsőoktatás hogyan képes hozzájárulni a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulásához.

Így amortizálják a földrajz tudást is

2018. november 24.

Hírek

Földrajzoktatás az új NAT-ban. A szakmai szervezetek javaslatai közül egyet sem fogadott el az Oktatás 2030 kutatócsoport. „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” Gróf Széchenyi István tudta ezt, Orbán Viktor elfelejtette. Tudás helyett testnevelés.

Végveszélyben a Földrajz a (köz)oktatásban!

2016. április 21.

Hírek

Az utóbbi évtizedekben drámaian romlott a földrajz tantárgy helyzete a közoktatásban. Ma már földrajzból nem lehet előre hozott érettségi vizsgát tenni. A legutóbbi tervek szerint a földrajzot gyakorlatilag megszüntetnék a szakgimnáziumokká váló szakközépiskolákban. Írd alá a Magyar Földrajzi Társaság petícióját, így tiltakozz Te is az Orbán – kormány újabb ámokfutása ellen!

Lesz még, aki tanítson? Ökopódium a közoktatás helyzetéről

2016. február 04.

Helyszín: Budapest, Andrássy út 98.

Sajtótájékoztatók

Akár országos sztrájkhoz is vezethetnek azok az engedetlenségi mozgalmak, melyek a közoktatási intézményekben országszerte felütötték fejüket. Mik a legkritikusabb ügyek ma a közoktatás területén? Mi szúrja legjobban a tanárok szemét, és mivel elégedetlenek leginkább a diákok?