Halálos veszélyben a dél-európai olajfaligetek

2019. május 18.

Hírek

Az EFSA közlése szerint a Xylella fastidiosa növényi kórokozó baktérium terjedését ugyan komputermodellek segítségével előre lehet jelezni bizonyos pontossággal, viszont gyógymód ellene nincs. Minthogy egyre több dél-európai országban jelenik meg a kórokozó, ahol főként az olajfaültetvényeket támadja, a szakértők nagyon komoly fenyegetésként értékelik a fertőzést a teljes olivaolaj-iparra nézvést.

Harc az olajfákért Dél-Európában

2019. február 20.

Hírek

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.

Mallorcát is elérte az olajfák ebolája

2016. november 21.

Hírek

A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, rendkívül nagy fenyegetést jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára.

Amerikai kórokozó miatt vágnak ki 3000 olasz olajfát

2015. október 7.

Hírek

A Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megállításáért a dél-olaszországi Puglia tartományban háromezer olajfát kell kivágniuk a termesztőknek. Az érintettek tiltakoznak a határozat ellen.

1 millió olasz olajfát vágnak ki

2015. március 31.

Hírek

A brüsszeli döntéshozók mostanra váltak véglegesen elkötelezettekké arra, hogy elrendeljék a kb. 1 millió baktériummal fertőzött olajfa kivágását Dél-Olaszországban. A zöldek szerint van más megoldás is, de akkor nem kapnának a gazdák kárpótlást.