14000 környezeti bomba ketyeg a Mexikói-öbölben

2023. május 10.

Hírek

85 éve kezdtek olajat kitermelni a Mexikói-öböl aljzatából, a partoktól távoli olajfúró tornyokon. Az elmúlt évtizedek során sok ezer olajkutat nyitottak meg, majd, miután azok kimerültek, rendszerint magukra hagyták őket.

A természetvédelemben hasznosulnak a kivénhedt olajfúrótornyok

2022. január 4.

Hírek

Világszerte több mint 12 000 tengeri olaj- és gázkitermelő platform működik. Amikor kiürülnek az óceáni talapzat lelőhelyei, vagy már csak gazdaságtalanul lehet kitermelni a nyersanyagot, akkor ezek a szerkezetek feleslegessé válnak, jelentőségük viszont felértékelődik a tengeri ökoszisztéma szempontjából.

Megmenekül a Belize Korallzátony

2017. augusztus 24.

Hírek

Belize kormánya végre bejelentette: szigorú jogszabályokat vezet be annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony közelében, mely a a nyugati félteke legnagyobb ilyen életközössége.

Hungarikum: fúrótoronyból kilátó

2016. február 3.

Hírek

A Sás-tó hazánk legmagasabban fekvő tava (507 m), Gyöngyös fölött van, Mátrafüredtől pár kilométerre. Az 1960-as években nyilvánították üdülőövezetté, inkább séta- és játszótér, mint kemény túracélpont. 40-50 évvel ezelőtt bravúrosan ötvözték a látványturizmust az ipartörténettel. A használaton kívüli olajkútfúró tornyokat felvitték a hegyre.

Olajfúrás az Adrián – tiltakozz Te is!

2015. július 24.

Hírek

Látványos demonstrációval és „Tiszta Adriát! Olaj helyett megújulókat!” feliratú transzparensekkel indított aláírásgyűjtést a Greenpeace Budapesten. A szervezet az Adriai-tenger horvát partjainál tervezett olajkitermelés ellen tiltakozik. A horvát kormány 2015 elején ugyanis öt olajipari cégnek adott engedélyt olajkitermelésre, így hamarosan fúrótornyok lephetik el a magyar turisták által is kedvelt horvát tengerpart horizontját.

El a kezekkel az Adriai-tengertől!

2015. május 19.

Hírek

Olajfúrásra kapott engedélyt az OMV az Adriai-tengeren. Greenpeace-aktivisták (köztük három magyar) az OMV osztrák székháza előtt tiltakoztak azért, hogy a cég vonja vissza tengeri olajfúrási terveit.

Greenpeace gyomros a Shellnek

2013. február 28.

Hírek

Fellélegezhetnek a jegesmedvék, mert a Shell felhagy az idei szezonban a sarkvidéki olajfúrásokkal. Az olajfúrási kísérleteket az elmúlt években nemzetközi tiltakozások kisérték. 2012-ben Greenpeace akciók sora akadályozta a Shell olajfúrótornyait, és közel hárommillió ember tiltakozott aláírásával a veszélyes tevékenység ellen.

Greenpeace jegelés Davosban a Shell ellen

2013. január 26.

Hírek

A Greenpeace huszonöt aktivistája “szállta meg” a Shell egyik benzintöltő állomását a svájci Davosban – az itt tartott világgazdasági fórum közelében -, hogy tiltakozzék a holland-angol kőolajipari óriásvállalat arktiszi fúrási tervei ellen.

Gazprom olajfúró platformján a Greenpeace igazgatója

2012. augusztus 24.

Hírek

Ma reggel a Gazprom északi-sarkvidéki olajfúró platformjára mászott fel több Greenpeace-aktivista, közöttük Kumi Naidoo a Greenpeace International ügyvezető igazgatója. A Prirazolmnaja platform Oroszország észak-keleti partja mellett, a Pecsora-tengerben található.