Ecomondo 2023: reflektorfényben Afrika, lehetőségek és technológiai megoldások az éghajlati válság leküzdésére

2023. október 3.

Hírek

Aszályok, elsivatagosodás, áradások. A szélsőséges jelenségek egyre inkább fenyegetik Afrikát, és a zöldtechnológiai megközelítések és megoldások egyre nagyobb jelentőségűek. E témákról szól kiemelten november 7. és 10. között Riminiben az Italian Exhibition Group (IEG) vezető zöldgazdasági szakkiállítása, és nemzetközi konferenciasorozata, az Ecomondo.

Olasz vonatreneszánsz

2023. szeptember 2.

Hírek

Az idei nyári főszezonban is sokan szenvedtek a túlzott turizmustól Olaszországban: nemcsak a helyiek, hanem azok is, akiknek másokkal együtt kellett tolongani azért, hogy láthassák Velence, Firenze, Róma vagy Milánó nevezetességeit. Ilyenkor zsúfoltak az autópályák és a mellékutak is.

Ecomondo 2023 – az Ökológiai átmenetnek saját ökosisztémája van

2023. augusztus 31.

Hírek

Az Ecomondo, az Italian Exhibition Group nemzetközi szakkiállítása hat területen a körforgásos gazdaságot szolgáló ipari technológiák és szolgáltatások számára november 7. – 10. között 26. alkalommal nyitja meg kapuit az olaszországi Rimini Expo Centre-ben.

Szennybenhagyásos gázolás. A kormány akkumulátorálmainak sötét oldaláról

2023. július 26.

Hírek

Taranto egykor Olaszország, sőt Európa-szerte az ott begyűjtött kagylóról, olajbogyóról, és más mezőgazdasági termékeiről híres, virágzó város volt az olasz csizma sarkán. A ‘60-as évektől ez megváltozott. Az ipar megölte. Nem ártana más kárából tanulnunk, hiszen az akkugyarmat Magyarország természeti környezetének, lakói egészségének kiárusítása ütemesen zajlik. Jávor Benedek írása.

Klímatüntetések Rómában, Londonban és Genfben

2023. május 24.

Hírek

Sárral kenték be magukat az olasz klímaaktivisták tegnap Rómában az olasz törvényhozás felsőháza előtt. A Last Generation környezetvédő csoport tagjai így tiltakoztak a fosszilis tüzelőanyagok használata és az éghajlatváltozást előidéző emberi tevékenység ellen.

Óriásit apadt a Garda-tó

2023. április 25.

Hírek

Hetven éve nem volt ilyen alacsony az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje – derült ki a frissen közzétett műholdas adatokból. Médiajelentések szerint már februárban is olyan alacsony volt a vízállás, hogy száraz lábbal lehetett átkelni a tóban fekvő San Biagio-szigetre.

Olaszországban betiltják a műhúst

2023. április 3.

Hírek

Az olasz jobboldali kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a laborban előállított húsokat és más szintetikus élelmiszereket. Védenék az élelmiszer-örökséget.

Fekete tintás klímademonstráció a leghíresebb olasz szökőkútban

2023. április 2.

Hírek

Fekete folyadékot öntöttek a Rómában a Fontana della Barcacciába, a leghíresebb olasz szökőkútba a Spanyol lépcső lábánál tegnap délben. A 3 klímaaktivistát – akik az Ultima Generazione (Utolsó generáció) csoport tagjai – a helyi hatóságok előállították.

Több olasz várost is elöntött az eső – Róma is víz alatt

2022. december 4.

Hírek

Az olasz fővárosra a mára virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen holnapig meghosszabbította az időjárási riasztást.