Zsírban oldódik fel a jövőnk

2020. február 9.

Hírek

A szervezet legalapvetőbb energiaforrásai – lehetnének, amennyiben a felhasználás mennyisége és összetétele a biológiai igényeket követné. A magyarok zsiradékfogyasztási szokásai számos népegészségügyi problémára magyarázatot adnak.

Harc az olajfákért Dél-Európában

2019. február 20.

Hírek

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.

GM növények után jön a GM légy

2013. november 23.

Hírek

Egy brit cég benyújtotta kérelmét egy genetikailag módosított rovar engedélyezésére. Amennyiben ezt a katalán hatóságoktól és a biológiai biztonságért felelős spanyol szervektől – vélhetően tavasszal – megkapják, az Európai Unióban jövőre első ízben kezdődhetnek kis léptékű szabadföldi kísérletek egy GM-rovarral. A génmódosított legyekkel a mezőgazdasági kártevők ellen bevetett növényvédő szereket akarják felváltani.

Hulladéktermelő oliva szigor

2013. május 17.

Hírek

Az Európai Bizottság mai döntése szerint a jövőben szigorúan tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott kancsóban vagy palackban az asztalra állítani az olívaolajat.