Környezetkímélő javaslat az ólomszennyezett csapvíz minőségének azonnali, biztonságos javítására

2020. február 21.

Hírek

Az NNK ingyenes vizsgálatainak köszönhetően ezrek szembesültek azzal, hogy az eddig egészségesnek vélt csapvizükben a határértéket meghaladó mértékben mérhető az ólom. Megy a felelősség el- és áthárítás, miközben az érintettek nem kapnak segítséget. A paradox az, hogy legkevésbé a jelenlegi szereplők tehetnek a kialakult helyzetről, hiszen a régi vízvezeték csövek állapota miatti un. „másodlagos” szennyezők… Tovább »

Ólom, ólom-kevés álom

2019. október 19.

Hírek

Egy friss kutatás szerint a fiataloknál a magasabb halmozott ólomértékek esetében jellemző volt a kevesebb alvás, az alvási minta töredezettsége – az alvás közbeni gyakoribb mozgás.

A nyári szünetben “alaposan kitakarítják” a Notre-Dame környékbeli iskolákat

2019. július 21.

Hírek

A párizsi önkormányzat megerősítette, hogy a Notre-Dame székesegyház 3 hónappal ezelőtti tűzvésze miatt a levegőben szálló ólompor miatt nincsen egészségügyi veszély a környékbeli iskolákban, ellentétben azzal, amit a Mediapart tényfeltáró portál állít. Az internetes újság azt írta, hogy a katasztrófát követően veszélyes volt az ólomkoncentráció.

Televízió: öl, butít és nyomorba dönt

2013. szeptember 25.

Hírek

Noha e felsorolást az alkoholra szokták mondani, sajnos igaz a televízióra is. A televízió a fogyasztói társadalom szócsöveként butít, és a harmadik világban öl is, ráadásul az új lapostévék az éghajlatra is károsak. Csak Amerikában 20 millió televíziót dobnak ki évente.

A világ elektronikus temetője

2013. február 3.

Hírek

Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Ma napi 1000 kamion hozza ide a világ e-hulladékát, melyet puszta kézzel, védőeszközök nélkül “dolgoznak fel”.

A lövöldözés mellékhatásai

2012. augusztus 28.

Hírek

A fegyverek nem csak annak ártanak, akit eltalálnak. Míg a vadász- és katonai lőszerek jellemzően idegrendszert károsító ólmot tartalmaznak, amivel elszennyezik a környezetet, addig a műanyag játékpuskák hormonális hatású adalékanyagokkal veszélyeztethetik életünket.

Mérgező gyerekáruk

2011. december 10.

Hírek

A gyerekeknek készült termékek közel 10 százaléka rendkívül nagy mértékben tartalmaz az egészségre veszélyes ólmot Kínában – állapították meg a Greenpeace kör szakemberei. A mérgező, rákkeltő anyagok felhasználásával készülő kínai játékokról gyakran közvetlenül a karácsonyi időszakot megelőzően jelennek meg hírek.