Mit (t)ehetünk talajaink védelme érdekében?

2021. december 5.

Hírek

December 5 a Talaj világnapja. Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet talajvédelmi kutatásokat vezető munkatársa foglalta össze, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében.

Tojáscsörte: tojástermelési rendszerek vs fenntarthatóság

2019. október 31.

Hírek

Tegnap az Index nyitóoldalán megjelent egy tévhiteket eloszlató cikként beharangozott írás, ami a szabadtartású, a mélyalmos és a ketreces tojástermelést hasonlítja össze, kizárólagosan a legutolsó módszer előnyeit hangoztatva. A témában az ÖMKI azért szólalt fel, mert úgy érzi, hogy a tudományos köntösbe bújtatott, de elavult és egyoldalú információk alapján készített összefoglaló megtévesztő az Olvasók számára,… Tovább »

Ősgabonák újrafeldezve

2019. június 19.

Helyszín: Peszektergenye (Sikenica), Szlovákia

Sajtótájékoztatók

Globálisan 369.000 virágos növényfajt ismerünk, ezek közül azonban csak 200-at használunk élelmiszer előállításához, de egy 2017-es adat szerint ebből a halmazból is mindössze 9 faj adja a világ növénytermelésének 66 százalékát. Ezek a tömegesen termelt kultúrnövények egyre védtelenebbek a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben.

Kutatások az ökológiai gazdálkodás szolgálatában – Szántóföldi kutatások

2014. március 04. - 2014. március 11.

Helyszín: Karcag nagydorog, Mezőtúr

Programok

Kutatások az ökológiai gazdálkodás szolgálatában – Szántóföldi kutatások Időpontok: 2014. március 4. Karcag, Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutató Intézet, Kisújszállási u. 166. 2014. március 7. Nagydorog, Polgármesteri Hivatal 2014. március 11. Mezőtúr, Peresi Tangazdaság 2014 márciusában az ÖMKi munkatársai és szakmai partnerei bemutatják aktuális kutatási témáikat, és ismertetik az elmúlt évek ökológiai szántóföldi on-farm kísérleteinek… Tovább »

Párbeszéd a hazai ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért

2014. február 06.

Helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium, Darányi Ignác Terem

Sajtótájékoztatók

A szakmai rendezvény az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseiről, a Nemzeti Ökológiai Gazdálkodási Akciótervről, a 2015-től várható új agrártámogatási és intézményi rendszerről, az Európai Unió új biorendelet tervezetéről, mindezek várható ágazati hatásairól ad tájékoztatást.

Dr. Illyés Eszter emlékére

2012. október 21.

Hírek

Mély fájdalommal és megrendültséggel tudatjuk, hogy Dr. Illyés Eszter, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa tragikus autóbalesetben életét vesztette 2012. október 18-án, csütörtökön délelőtt. A botanikus- növényökológus harminchárom évesen, túl korán távozott közülünk.