A madárbarátság Covid-19 karantén kompatibilis

2021. január 6.

Hírek

Miért kevés etetőinknél a madár? Milyen évet zárt az MME? Mennyiben érinti a Covid járvány a munkájukat? Mit kell tudni 2021 év madaráról? Mai világunkból hiányzik a döntésökológia, de mi köze ennek nagy tavaink körbebetonozásához?  Aki válaszol: Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Akit 10 évesen beszipkázott a kakukk lobbi – a Greenfo podcastjában Orbán Zoltán

2020. április 29.

Hírek

Nem lehet úgy védeni egy fajt, hogy rágumipókozok egy természetvédelmi őrt, meg két madarászt, és akkor azok jól megvédik. Alapvetően az élőhelyeket kell védeni, megőrizni, megfelelően visszavadítani. Sok-sok érdekesség egy órában Orbán Zoltánnal a bushmeattól a koronavíruson, és a zoonózison át az ismeretterjesztésig.

Madárbarátok nagykönyve

Kiadványok

Az emberi civilizáció globális környezet átalakítása félelmetes ütemben pusztítja az élőhelyeket és az állatfajokat. A tudósok és a természetvédelmi szakemberek figyelmeztetései a média segítségével napjainkban már a lakosság mind nagyobb részéhez eljutnak, ahhoz azonban, hogy az emberek tenni is tudjanak a folyamatok ellensúlyozása érdekében, eszközöket kell a kezükbe adni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület… Tovább »

Orbánnak a madarászok is gyanúsak

2018. augusztus 13.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Európai Uniótól kapott támogatások miatt szerepel a külföldről támogatott szervezetek listáján – mondta az MME szóvivője a Klubrádióban. Az összeállítást továbbra is aggályosnak és értelmetlennek tartják, de problémát egyelőre nem okoz nekik, az uniós támogatás viszont elengedhetetlen a hazai természetvédelmi munkához.

Legyél Te is fülesbagoly felmérő

2018. január 17.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít január 19-22 között.

Mit tehetünk, ha széncinege költözött a postaládába?

2017. március 7.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez minden évben több információ is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt, gyakorinak tekinthető. A postaládákba épül fészkeket a napi használat során bedobott küldemények fizikailag is veszélyeztetik.

Íme a tiritarka hamisdalos fekete madarunk

2016. március 25.

Hírek

“Ezerrel” énekelnek a seregélyek, hazánk – mondhatni – igazi inkognitó-madarai. Aki először nézi meg ezt a madarat távcsővel vagy fotón közelebbről, többnyire megdöbben. A távolról látszólag egyszínű, fekete madár tollazata valójában színjátszó, napsütésben zöld és kékesfekete fémfénnyel irizáló, és sűrű világos pettyezésű.