Az organikus gazdálkodás elláthatná 2050-re Európát

2021. június 25.

Hírek

Meg lehetne valósítani Európában egy organikus gazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszer rendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Az ökomenza nem utópia

2018. október 16.

Hírek

A mai élelmezési világnapon a Greenpeace Magyarország a fenntartható közétkeztetés fontosságára hívja fel a figyelmet. A zöld szervezet által bemutatott szarvasi gyermekélelmezési modellben a menzakoszt alapanyagainak csaknem fele helyi termelőktől, részben ökogazdaságból származó élelmiszer.

Bécstől tanulnak az Organic Cities Network tagjai

2018. február 14.

Hírek

Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az úgynevezett „Organic Cities Network Europe“, melynek alapító tagjai között Bécs is szerepel. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városi polgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

A klímaváltozás segíti a biogazdálkodást

2014. január 19.

Hírek

Biztatóak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatások. Felértékelődnek az ősi gabonák a rossz időjárás miatt. Feljövőben az alakorbúza.

Birkapedikűrtől az olivaszüretig – a biofarm szabadsága

2013. április 1.

Hírek

Több éves budapesti irodai munka után úgy döntöttem, valami teljesen mással szeretnék foglalkozni. A légkondicionáló helyett érezni a napsütést, a szelet, a friss levegőt, és valami kézzelfogható tevékenységben részt venni, ami egyben környezetbarát is. Így 8 hónapot töltöttem biofarmokon önkéntes munkával a WWOOF szervezet segítségével.

Most akkor biokaja?

2012. szeptember 4.

Hírek

Az organikusan előállított élelmiszer vitamin- és tápanyagtartalmát tekintve nem jobb a hagyományos élelemnél, bár általában csökkenti a szervezetünkbe jutó peszticidek és antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Beszélgetések az önellátásról

Kiadványok

Az Öko-völgy Alapítvány kiadásában megjelent a Beszélgetések az önellátásról című könyv, melynek tizenöt dialógusában a Krisna-völgyi biogazdaság vezetői adják át tudásuk legjavát, és vallanak közel két évtizedes szakmai tapasztalataikról.

Bécs, az organikus mintakép

2012. június 11.

Hírek

Bécs 1,7 milliós lakosságával az Európai Unió 9. legnépesebb városa, mégis azok közé a metropoliszok közé tartozik, amelyek a legközelebb állnak a teljes önellátáshoz. A város, amely 2011-ben harmadjára is megkapta a világ legélhetőbb városa címet, mintegy 1 000 hektáron folytat organikus gazdálkodást és egyre népszerűbb bortermelői is a fenntartható gazdálkodásra törekednek.