Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

2022. május 17.

Hírek

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Óriások vetélkedése: íme a 2022-es Év Rovara jelöltjei

2021. október 20.

Hírek

A Fűrészlábú szöcske hazánk és egyben Közép-Európa leghosszabb testű rovara, akár 11,5 centisre is megnő. Az óriás tőrösdarázs a legnagyobb európai hártyásszárnyú, testhossza az 5 cm-t is meghaladhatja. Az óriás énekeskabóca a legnagyobb termetű közép-európai énekeskabóca, és a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője is. Ismerd meg jelöltjeinket és szavazz december 6-a éjfélig a 2022-es Év Rovarára!

Ne féljünk tőlük! A tőrösdarazsak ártalmatlanok!

2021. május 12.

Hírek

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

2018. május 14.

Hírek

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Ne féljünk, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

2017. május 25.

Hírek

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Óriás törősdarázs Béda-Karapancsán

2012. június 29.

Hírek

Nemrég egy magánszemélytől kapott értesítést a Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata, aki az egyik mohácsi iskolánál különleges darázsfajra lett figyelmes. A szakemberek szerint a fellelet rovar az óriás törősdarázs (Megascolia flavifrons). Cseh fekete gólya fészkel Karapancsán.