Az óriáspanda lekerült a vörös listáról, de lehet, hogy a siker csak rövidtávú

2021. szeptember 22.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listáján jelenleg több, mint 38500 faj található. A listára az óriáspanda 1990-ben került fel, majd a kínai kormány és a civil szervezetek összefogásával járó erőfeszítések eredményeinek hatására a listáról öt évvel ezelőtt levették.Kína akkor még úgy gondolta, hogy a panda még mindig súlyosan veszélyeztetett állatfaj, viszont ez… Tovább »

Panda Planet: kutatás és ökoturizmus

2019. szeptember 30.

Hírek

Óriáspanda-kutató intézetet hoztak létre a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány központjában, Csengtuban. Az intézet az óriáspandák tudományos kutatására összpontosít, és hosszú távú kapcsolatot és együttműködést alakít ki a vezető kutatóintézetekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Nő a kínai óriáspanda állomány

2018. augusztus 17.

Hírek

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

Kimúlt a világ legidősebb pandája

2017. szeptember 14.

Hírek

“Nehéz szívvel és mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Paszi, a sztárpanda, aki a barátság hírnöke volt Kínában és külföldön, 2017. szeptember 13-án 8 óra 50 perckor 37 évesen elhunyt” – adott ki közleményt a pandakutató központ.

Már nem veszélyeztetett az óriáspanda

2016. szeptember 5.

Hírek

A WWF adatai szerint a pandák száma az 1980-as években volt a mélyponton, akkor kevesebb mint ezer egyed élt a Földön, ezt sikerült mostanra 3924-re növelni. A WWF igazgatója Marco Lambertini szerint a védelemre szoruló állatok közül 50 évig az óriáspanda volt a legkedveltebb, mely faj egy lépéssel távolabb került a kihalástól. Viszont a veszélyeztetett… Tovább »

Hármas pandaikrek születtek

2014. augusztus 13.

Hírek

Hármas pandaikrek születtek a kantoni Kuangcsou állatparkjában, ami rendkívül ritka. A dél-kínai állatpark illetékesei nemcsak világra jöttüket, hanem életben maradásukat is csodának tartják. A július 29-én született bébik az első hármas pandaikrek, amelyek a világon eddig életben maradtak.

Ismét pandabocs Madridban

2013. augusztus 31.

Hírek

Pandabocs született tegnap a madridi állatkertben. A kölyök a Hua Cuj Pa nevű óriáspanda harmadik bocsa: három éve ikreknek adott életet. Világszerte 13 állatkertben élnek pandák fogságban, és mindössze 1600 panda él szabadon.

Terápia a megrémült pandáknak

2013. április 23.

Hírek

Szakorvosoktól kapnak kezelést a szombati szecsuani földrengéstől megrémült óriáspandák. A 7-es erősségű földmozgás epicentrumától, a Lusan megyei Jaan várostól körülbelül 50 kilométerre fekvő Pifenghszia Pandabázis lakói a sokkot leszámítva nem szenvedtek sérülést.