Petőfi után szabadon – Egy új csigafaj a törpe dinoszauruszok árnyékából

2023. november 3.

Hírek

Bár az Erdélyben található Hátszegi medence a szokatlanul kisméretű dinoszaurusz maradványairól vált világhírűvé, de mellettük számos más élőlénycsoport maradványai is előkerültek a területről. Ilyenek például a halak, kétéltűek, kígyók, gyíkok, krokodilok, repülő őshüllők és multituberculata emlősök maradványai is.

120 éve fedezték fel a T. rex-et!

2020. október 6.

Hírek

A világ egyik legismertebb dinoszauruszának első biztos maradványait 120 évvel ezelőtt fedezték fel. A tudományos leírása ötévvel később történt, és a népszerűsége pedig azóta is szinte töretlen. Felfedezése, korábbi leletek: Habár szórványleleteit korábban is találtak, például fogakat 1874-ben, illetve néhány postcranialis elemet (postcranialis csontok a test nem koponyához köthető csontjai) az 1890-es években, de ezeket… Tovább »

160 éve született Laczkó Dezső!

2020. július 22.

Hírek

Laczkó Dezső, a hazai természettudományok egyik nagy alakja 1860 július 22.-én született Trencsén. Pályafutása során számos munkát végzett, többek között középiskolai tanárként dolgozott az ország több városában is. 1877-ben belépett a kegyes tanító rendbe, majd 1886-ban földrajz-természetrajz szakos tanári oklevelet szerzett a Budapesti Tudományegyetem bölcsészkarán.

Ötéves az Év ősmaradványa program

2020. április 4.

Hírek

A különböző év fajai programoknak az elsődleges célja az ismeretterjesztés, és a figyelem felhívása az érdekes, értékes vagy veszélyben lévő élő, vagy egykor élt természeti értékeinkre. Az Év ősmaradványa ezek közül az egyik legfiatalabb, bár indulása óta újabb év fajai címek is megjelentek, mint például a most harmadik alkalommal megválasztott Év városi madara, vagy a… Tovább »