103. születésnapján meghalt James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója

2022. július 28.

Hírek

103. születésnapján elhunyt James Lovelock, a Gaia hipotézis megalkotója. A klímakutató július 26-án otthonában halt meg szeretteivel körülvéve. Az Egyesült Királyság egyik legelismertebb független tudósát leginkább arról az elméletéről ismerték, hogy a Föld egy önszabályozó organizmusközösség.

Ózonlyukas törékeny siker

2022. március 31.

Hírek

A nyolcvanas évek közepére vált nyilvánvalóvá, hogy az Antarktisz feletti ózonréteg elvékonyodása ellen cselekedni kell. Sok minden történt, de tavasszal még mindig rendszeresen ott a lyuk.

A bolygónk jövőjének tudománya

2021. június 27.

Hírek

David Attenborough több mint 70 éves televíziós munkássága során az élet és halál kérdését a ragadozó és a zsákmány közötti küzdelemben fogalmazta meg. Az édeni és gazdag természeti világ lenyűgöző megnyilvánulásainak bemutatását az utóbbi években egy teljesen más fajta narratíva váltotta fel, amikor dokumentumfilmjeiben először a megmaradt éden megkérdőjelezhetetlen pusztulása kapott egyre nagyobb teret, majd… Tovább »

Az átlagnál jobban zsugorodott az Északi-sark feletti ózonréteg

2020. március 6.

Hírek

Az átlagnál nagyobb mértékben zsugorodott a télen az Északi-sark feletti ózonréteg, ennek az oka a sztratoszférában lévő levegő különösen alacsony hőmérséklete és egy stabil sarkvidéki örvény – közölte a Jülichi Kutatóközpont.

Kína megszegte a Montreali Egyezményt

2018. július 9.

Hírek

Évekig találgatták a szakértők, hogy honnan jön a nagy mennyiségű ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb – olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.

Itt az ózon, hol az ózon – a kutatók is csak találgatnak

2018. február 9.

Hírek

Az ózonréteg nem épül újra a lakott területek felett – figyelmeztetnek a kutatók, ami meghökkentő hír, hiszen az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb környezetvédelmi eredményének azt tartották, hogy a halogénezett szénhidrogének betiltása után csökkent az ózonlyuk mérete. Az Antarktisz felett ez igaz, de az Egyenlítő környékén, ahol erősebb a napsugárzás, vékonyodik az ózonréteg.

Tovább szűkül az ózonlyuk

2017. november 3.

Hírek

A Földet a Nap UV-sugárzásától védő ózonrétegen az Antarktisz felett keletkezett lyuk 1988 óta nem látott méretűre zsugorodott – közölte a NASA. A lyuk szeptemberben érte el idei legnagyobb kiterjedését (19,6 millió négyzetkilométer), azóta csökken a mérete.

Betiltják a HFC-t is

2016. július 31.

Hírek

A CFC helyett jött a HFC; az ózonréteg megmenekült, de a klímaváltozás felgyorsult. Most újabb alku születhet: a HFC-nek is mennie kell. Száműzik a „szuper-üvegházgázokat”