Politikai földrengést is okozhat Londonban a palagáz-kitermelés engedélyezése

2022. szeptember 27.

Hírek

Újra engedélyezték Nagy-Britanniában a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést. Az Egyesült Államok energiaexportőr szerepét megalapozó technológiát a földrengések miatti aggodalom nyomán tiltották be korábban az Egyesült Királyságban. A brit energiaügyi miniszter szerint aki tilalmat akar, azt a Kreml fizeti.

Csődhullám az olajszektorban

2020. július 28.

Hírek

A második negyedévben 18 olajkitermelő vállalat ment csődbe az Egyesült Államokban. A piaci sokkok és a szektor cégeinek eladósodottsága miatt a várakozások szerint számos szereplő kerülhet hasonló helyzetbe a következő hónapokban. Egy nehéz év után – amelyet növekvő geopolitikai feszültségek és 50-60 dollár körüli nyersolajárak jellemeztek – 2020 elején még arra hívták fel a figyelmet… Tovább »

Felborult olajpiac üresen úszkáló szupertankerekkel

2019. február 22.

Hírek

Általában igyekeznek elkerülni a hatalmas, kétmillió hordó olajat is szállítani képes tankerek üzemeltetői, hogy hajóik üresen közlekedjenek, hiszen akkor nem termelnek pénzt. Most azonban úgy alakult az olajpiac, hogy érdemes ezt meglépni, így egyszerre 12 szupertanker tart üresen a Közel-Keletről a Mexikói-öböl felé.

A zöldenergia fonákja

2017. december 11.

Hírek

Komoly geopolitikai konfliktusokat is okozhat a következő évtizedekben a megújuló energia terjedése. Bár a zöldforradalom esetében legtöbbször épp azt szokták kiemelni, hogy az energiafüggőség enyhítése révén csökkentheti az országok közötti ellentéteket, ez csak részben igaz. A G7 szerint ráadásul a függőség mellett teljesen új frontokat nyithat, korábban nem létező konfliktusforrások jelenhetnek meg.

Álljunk ki mi is a dakotai őslakosokért

2016. november 8.

Hírek

A Dakota Access nevű olajvezeték kiépítése óriási ellenállást váltott ki az észak- dakotai őslakosok körében. A csővezeték a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok szentföldjén haladna keresztül, érintve ősi temetkezési és kultikus helyeiket. A 3,7 milliárd dollár értékű beruházás eredetileg nem őslakos, fehér emberek földjén haladt volna keresztül, de a földtulajdonosok ellenállása miatt az… Tovább »

Jövőre mélyponton az amerikai palaolaj-kitermelés

2016. március 9.

Hírek

Az amerikai nyersolajtermelés várhatóan jövőre éri majd el a legalacsonyabb szintet 2013 óta, mivel a drágán termelő palaolajcégek takarékossági okokból kénytelenek bezárni kútjaikat – idézi a Worldoil.com az amerikai Energia Információs Hivatalt (EIA).

Pénzügyi összeomlással fenyeget a palagáz biznisz: egy forradalom háttere

2015. február 11.

Hírek

Amint összeomlik a palagáz boom, várhatóan Oroszországot okolja majd az Egyesült Államok politikai jobb oldala. Újabb pénzügyi válsággal fenyeget a fracking “buborék”, az összeomlásról az “oroszok által pénzelt” fracking ellenzők tehetnek majd… Új szereplő a globális játszmában.

Óriási létszámleépítés a palaolaj ágazatban

2015. január 27.

Hírek

A palaolaj-kitermelésben is érdekelt nagy olajvállalatok több ezer munkást bocsátanak el és befagyasztják a beruházásokat a csökkenő olajárak miatt. A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 40 százalékkal csökkenti az észak-amerikai palaolaj-kitermelését.