A legfontosabb hazai környezetvédelmi kutatási területek

2021. március 15.

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) koordinálásával a szakemberek – a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 című tanulmányból kiindulva – meghatározták azt a 14 legfontosabb témát, amelynek a kutatása az elkövetkező években elegendő ismeretet biztosíthat ahhoz, hogy az évszázad közepére a jelenleginél kedvezőbb trendek határozzák meg hazánk környezeti állapotát.

A covid betett a természetvédelemnek

2021. március 14.

Hírek

Világszerte jelentősen visszaveti a természetvédelmi erőfeszítéseket a koronavírus-járvány – állapították meg a kutatók. Az Afrikát és Ázsiát érintő természetvédelmi erőfeszítések sínylették meg a legjobban az elmúlt hónapokat.

Nincs hosszú távú hatása a klímaváltozásra a járványnak

2021. március 6.

Hírek

Ha csak rövid ideig tart a károsanyag-kibocsátás nagy mértékű csökkenése, akkor szinte kimutathatatlan a hatása. A globális felmelegedés mérséklésének és végső soron a világ-átlaghőmérséklet stabilizálásának előfeltétele, hogy évről évre folyamatosan nullára csökkenjen a nettó emisszió.

Egy fenntarthatóbb digitális világ segíthet elkerülni a hasonló kríziseket

2021. február 13.

Hírek

A koronavírus-járvány szinte minden szinten próbára tette a világ társadalmainak életét, hiszen egyik pillanatról a másikra változott meg a mindennapi életünk: a közösségi érintkezés lehetőségei, a munkahelyek és az oktatás működése, a munkahelyek száma és az egészségügyi rendszerek stabilitása. Az országok működéséhez egyik napról a másikra kellett átállniuk az embereknek egy digitálisabb működésre. Mostanra a… Tovább »

Jót tett az állatszaporulatnak a járványhelyzet

2021. február 1.

Hírek

Sokkal több állatnak születtek utódai egy mexikói rezervátumban, mióta nincsenek látogatók. A gondozók szerint az állatok nem tudják, hogy járvány van, de azt megérzik, hogy kevesebb a látogató. Így pedig nyugodtabbak is.

2020-ban volt a legtisztább Bécs levegője

2020. december 31.

Hírek

Az osztrák fővárosban a 70-es évek óta mérik a levegőminőséget. 2020-ban olyan tiszta volt a város levegője, mint még soha, pedig már 2019-ben is nagyon jó eredményt értek el. Akkor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az EU-s határértékek alatt maradt. Bécs számos intézkedéssel érte el azt, ami tíz éve még elképzelhetetlen volt.

Nem kerülhetjük el a járványokat, ha a természet ellen dolgozunk

2020. június 18.

Hírek

Miközben a világ épp a koronavírus-járvány következményeivel küzd, a WWF három kulcsterületen sürget nemzetközi lépéseket annak érdekében, hogy a COVID-19-hez hasonló betegségek terjedését elkerülhessük a jövőben. A civil szervezet új jelentésében esettanulmányokkal támasztja alá a környezetromboló tevékenységek és a járványok közötti kapcsolatokat.