Noé magyar bárkája

2017. február 28.

Hírek

Ha a kihalás szélére került állatfaj utolsó példánya elpusztul, a világ minden pontján írnak róla. Ha egy hasonlóan veszélyeztetett növényfaj egyetlen tövét tapossa ki valaki, az nem kerül a hírekbe. A világ magbankjainak éppen az a szerepük, hogy megőrizzék a földi élet alapját jelentő flórát.

Best of the best díjas a Pannon Magbank LIFE+ programja

2016. június 10.

Hírek

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” címmel tüntette ki és Európa 6 legsikeresebb LIFE-finanszírozású természetvédelmi programja közé választotta a Pannon Magbank LIFE+ programot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium másfél hét késéssel.

Nemzetközi konferencia őshonos növények magjairól

2014. február 19.

Hírek

Nagy-Britanniától Kazahsztánig 12 ország mintegy 60 szakembere vesz részt azon a nemzetközi konferencián, melyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete szervez Vácrátóton. A február 24-én kezdődő, kétnapos rendezvény célja, hogy a külföldi magbanki tevékenységben élen járó intézmények szakemberei megosszák tapasztalataikat a Pannon Magbank további fejlesztése és hazánk határain túlra történő kiterjesztése érdekében.

Magban az erő

2014. március 06.

Helyszín: Magtár, Bódvaszilas

Programok

A Pannon Magbank című Life projekt keretében készült kiállítás megnyitása.

Vácrátóton is őrzik majd a Pannon Magbank génkincsét

2013. november 4.

Hírek

Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait – mondta el az MTI-nek Szilágyi Krisztina, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének projektkoordinátora.

Pannon Magbank a Berkenyeházban

2013. szeptember 26. - 2014. szeptember 01.

Helyszín: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Programok

A Vácrátóti Botanikus Kertbe látogatók nyár végétől újdonságként találkozhatnak a Pannon Magbankot bemutató kiállítással. Az interaktív ismeretterjesztő tárlat a bejáratnál, a Berkenyeház Látogatóközpontban kapott helyet. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozik. Itt, a botanikus kert területén található a Berkenyeház Látogatóközpont is, amely a kutatóintézet munkáját, a botanikus… Tovább »

A génmegőrzés nemzeti ügy

2013. február 15.

Hírek

A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott mai sajtótájékoztatóján.

Pannon Magbankban őrzik meg a hazai növényeket

2012. január 31.

Hírek

A Pannon Magbank a Pannon biogeográfiai régió vadon élő magvas növényeinek ex-situ megőrzését szolgálja a természetes élőhelyen történő védelem biztonsági kiegészítéseként. A 2010. január 1-től 2014. december 31-ig tartó Pannon Magbank Life+ projekt célja a tárolásra alkalmas őshonos, vadon élő hazai magvas növényfajok közül legalább 800 növényfajnak a begyűjtése és hosszú távú megőrzése. A Pannon… Tovább »