Összeomlás szélén a szelektív papírgyűjtés – másra folyik el a termékdíj

2020. január 31.

Hírek

A papírhulladék piaci ára annyira leesett, hogy már a hulladékkezelők ingyen sem hajlandóak átvenni.  Míg korábban a hulladékkezelő cégeknek jelentős bevételük volt a papírgyáraknak eladott papírhulladékból, mára nekik kellene fizetniük a gyáraknak, az átvett papírért. Ha a probléma tartós lesz, annak a környezettudatos szemléletformálásban fontos iskolai papírgyűjtés láthatja kárát – írta a G7.

Gyűjtsd a papírt és a fémet, ezzel is a Fideszt véded!

2017. április 20.

Hírek

“Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!” -hangzott a Rákosi-korszak nemzeti propagandája. Most az Orbán-kormány az iskolai papírgyűjtés évtizedes gyakorlatát szabná át egy törvénytervezettel: a gyerekek által összegyűjtött papír is az államhoz menne. Eközben egy másik módosítás tovább szűkítené a versenyt a szemétkezelésben. Egyre távolabb az európai céloktól.

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tart az IKSZ

2014. szeptember 13.

Hírek

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, tanulhatják meg budapesti iskolások,hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos kartont, viszont az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok leálltak. Friss: A hulladéktörvény friss módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere.

Mégis maradhat az iskolai papírgyűjtés

2014. augusztus 22.

Hírek

A kormány ősszel törvénymódosítással igyekszik megteremteni a lehetőségét annak, hogy az iskolák folytathassák a papírgyűjtést – derült ki a földművelési tárca Népszabadsághoz küldött leveléből. A tárca ebben reagált a nol.hu cikkére, amelyben a kormányzati papírgyűjtési tilalom kikerülési lehetőségeit ismertettük.

Kormányzati tiltás ellenére is gyűjtik a papírt az iskolák

2014. augusztus 5.

Hírek

Az intézmények többsége rászorul az ebből származó bevételre, mert ezt a pénzt szabadon, a KLIK felügyelete nélkül költhetik el. A gyűjtést tiltó minisztériumi állásfoglalás amúgy sincs összhangban a törvénnyel.

Vajon mikor jöhet az országos hulladék-mutyi?

2014. július 14.

Hírek

Igazi bűvészmutatványra készül a kormány a szemétdíjakkal. Újabb rezsicsökkentést ígér, miközben a hulladékok veszteséges elszállítására sokszor csak állami kényszer nyomán hajlandók a vállalkozások. Bár a kormány addig trükközött, hogy már teljesen összezavarta a publikumot, a megoldás kezd felsejleni.

Óriási visszaesés a szelektív gyűjtésben

2014. május 25.

Hírek

A hulladéktörvény jelen formájában nem alkalmas a kommunális hulladék kezelésének szabályozására, és amennyiben az ősz folyamán nem változtatják meg, összeomolhat a hulladékgazdálkodás, hiszen az érintett cégek többsége maszszívan veszteséges. A közszolgáltatók mára 18,5 milliárd veszteséget halmoztak fel, így nem tudnak foglalkozni a szelektív gyűjtéssel, a lomtalanítással, az illegális lerakók felszámolásával.

Annyi az iskolai papírgyűjtésnek

2014. május 10.

Hírek

Ellehetetleníti a Magyarországon sok évtizedes hagyományokkal rendelkező iskolai papírgyűjtő akciókat az új hulladéktörvény: a jogszabály maradéktalan betartásával ezeket a kezdeményezéseket lehetetlen folytatni.