Miért nem nyírják már le a füvet?

2023. május 26.

Hírek

Tavasz végén, pláne ha sok eső esett, mindig felerősödik a nagy “miért nem nyírják már le a füvet?” vita. Ez általában minden évben megelőzni szokta a nagy nyári “miért van kiégve a fű és miért porzik a talaj?” vitát. Az eligazodásban segít Budapest főtájépítésze.

A pollenallergia fő oka a légszennyezés

2022. szeptember 4.

Hírek

„Az emberi szervezet az evolúció során alkalmazkodott a pollenekhez, tehát önmagukban általában nem károsítják az egészségünket. A pollenallergiában szenvedők rohamosan növekvő száma elsősorban annak a következménye, hogy a légszennyezéssel a virágport is számunkra ártalmassá tettük” – állapította meg Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport programvezetője.

Így védi a kormány a parlagfű-termesztőket

2021. december 7.

Hírek

Nagy István agrárminisztériuma továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a parlagfű zavartalanul szaporodhasson az országban, az allergiások helyzete ne javuljon, és egyre többen legyenek betegek. Parlagfű-mentesítés címén hosszú éveken keresztül civil szervezeteknek az allergén növényhez nehezen köthető tevékenységeit pénzelték.

Parlagfű ellen hadba fognák a parlagfű olajosbogarat

2021. augusztus 22.

Hírek

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen, várakozásuk szerint a parlagfű olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt – jelentették be a Nébih, valamint az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) sajtótájékoztatóján.

Durván ráfizet Európa az invazív fajokra

2021. augusztus 6.

Hírek

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak.

Allergia ellen parlagfűevő bogárral!

2021. július 18.

Hírek

Ha fél centiméteres, sárgásbarna színű, csíkos szárnyú bogarat lát valaki egy parlagfüvön, semmiképp ne tapossa el, inkább jelezze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih).

Egyre nyíltabban és gátlástalanabbul folyik az államilag támogatott parlagfűtermesztés Magyarországon

2021. január 26.

Hírek

A költség- és munkakímélő módszer lényege, hogy a földalapú támogatást bezsebelő “gazdálkodó” a legolcsóbb, legsilányabb kukorica vagy napraforgó vetőmaggal jó ritkán beveti a szántóföldet, majd egész évben rá sem néz, így az a korábbi talajbolygatás miatt néhány hét-hónap alatt sűrű parlagfüvessé válik. Már be sem takarítják a kamu napraforgósokat.

Idén sem könnyíti meg a Kormány a parlagfű-allergiások életét

2020. június 20.

Hírek

Szembe kell nézni a lakosságnak azzal a ténnyel, hogy rendkívül magas parlagfű-fertőzöttség és pollenszám miatt fog szenvedni 2020-ban is? Továbbá el kell viselnie, hogy egyre nő az allergiások száma és egyre többen lesznek asztmások?

Tényleg hungarikum a parlagfű

2019. augusztus 26.

Hírek

A propaganda szintjén megy a nagy parlagfűharc, de a gyakorlatban Magyarország több pontján is extrém magas az ambrózia pollenkoncentrációja.

Joint Ambrosia Action (Közös Parlagfű Akció) projekt Nemzetközi Tudományos Konferencia

2019. május 29. - 2019. május 29.

Helyszín: Dunakiliti, Csölösztői út 1.

Programok

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Programban támogatást nyert Joint Ambrosia Action (Közös Parlagfű Akció) projekt Nemzetközi Tudományos Konferenciájára. A konferencia célja, hogy a résztvevők megismerhessék a projekt tudományos eredményeit, valamint a szakmai közönség számára átfogó képet adjon a parlagfűvel kapcsolatos legfrissebb kutatások eredményeiről. Várjuk… Tovább »