Palkovics nem kegyelmez az MTA-nak

2019. január 10.

Hírek

Hiába kérte a Magyar Tudományos Akadémia december végén az innovációs minisztert, nem kapják meg a kutatóintézetek teljes finanszírozását. A károk már most érzékelhetőek.

Így véreztetik ki a magyar természetvédelmet

2018. december 11.

Hírek

Még nem tudni, milyen sorsra jut a magyar természetvédelmi hálózat, amit a 2004-es EU-csatlakozás idején az eurokraták és külföldi zöld szervezetek egyöntetűen a kevés számú magyar bezzeg-ágazatnak tartottak, de a qubit által összegyűjtött információkból aggasztó trend bontakozik ki.

A fosszilis Trump sem állíthatja meg a zöld forradalmat

2017. március 16.

Hírek

Kiszivárogtak a Trump-adminisztráció első tervezett ökológiai intézkedései, melyek hamarosan kinyírnák Obama klímapolitikáját. Menesztené az állami alkalmazású klimatológusokat, 30–42 %-kal csökkentené közel 40 zöld program büdzséjét. De a magánszektorra ez nem hat kedvezőtlenül: a befektetők már nem futamodnak meg a zöld gazdaság finanszírozásától. Hiába Trump ígéretei, sötétek a szénágazat kilátásai.

Kivéreztetik nemzeti parkjainkat

2017. március 5.

Hírek

Két lépésben mattot adott az Orbán-kormány a magyarországi nemzeti parkoknak: először költségvetési elvonásokkal rákényszerítette őket, hogy a saját finanszírozásukat az uniós támogatásokra építsék, majd a földalapú és az agrárkörnyezetvédelmi támogatásokat is elvette tőlük, drasztikus, 40 százalékos forráscsökkenést okozva. A példátlan kényszerfogyókúra ellen most közösen tiltakoznak az állami természetvédelem korábbi kulcsszereplői.

Ellehetetlenülnek a civil szervezetek a JNO szerint is

2011. december 1.

Hírek

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa több civil szervezet jelzése, illetőleg panasza alapján indított vizsgálatot a KÖTHALÓ működésének ellehetetlenülése miatt, de a vizsgálat során nyilvánvalóvá vált, hogy a hálózat működésének forrásaival kapcsolatos alkotmányos aggályok az egész zöld civil szektorra jellemzőek.

Közpénzeket csak közfeladatokra!

2011. november 22.

Hírek

Hetvennyolc civil szervezet fordult az országgyűlési képviselőkhöz, kérve, hogy 2012-ben már ne támogassák az adófizetők pénzéből a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, hanem annak teljes költségét a Paksi Atomerőmű állja. A civilek kérik, hogy az így felszabaduló közel 11 milliárd forintot a költségvetés a Nemzeti Civil Alap támogatására fordítsa.

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

2011. november 3.

Hírek

Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben. 73 civil szervezet ma nyilatkozatban fordult a Kormányhoz.

Szűkülő zöld civil források és lehetőségek

2011. október 28.

Hírek

A Nemzeti Civil Alap (NCA) jövőre várhatóan mintegy 2-3 milliárd forintos forrással gazdálkodhat, ami harmada-negyede a néhány évvel ezelőttinek, így a zöld civil szervezetek forrásai, és lehetőségei is szűkülnek – mondta Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke.

Tovább nyírják a környezetvédelmet

2011. október 2.

Hírek

Matolcsy György bemutatta a költségvetést, amit közzé is tettek a parlament honlapján. A Nemzeti Sport Intézet és a Nemzeti Sportközpontok nyernek. Az országgyűlési biztosok hivatala 20, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóságok – amelyek már idén is a költségvetési zárolások egyik komoly áldozatai voltak – pénzük mintegy harminc százalékát elveszítik.