Okostelefonos erdővédelem

2021. július 17.

Hírek

Okostelefonokat adtak a perui őslakosok kezébe – 52%-kal kevesebb lett az erdőirtás a környéken. Segíthet az erdőirtások megfékezésében az őslakos közösségeknek a műholdas technológia egy új tanulmány szerint.

Sajnos “aranyfolyót” fényképezett a NASA Peru felett

2021. február 13.

Hírek

Nem azért fénylik, mert arany. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen ugyan csak a napfény miatt csillan meg a sok-sok apró gödörben a víz. A háttérben azonban mégis az arany áll: a gödröket a mohó garimperók (aranyásók) mélyítették Perunak a Madre de Dios folyóról elnevezett tartományának esőerdejében. A kép 15×15 km-es területet mutat az óceánokat összekötő… Tovább »

Gazdaságtalan lenne a brutális amazonasi erdőirtás

2020. március 19.

Hírek

Nagyjából 2,4 millió hektárnyi esőerdő kiirtásával járnának együttesen az Amazonas-medence térségét érintő jövőbeli útépítések – állapították meg amerikai, bolíviai, brazil, svéd, perui és kolumbiai kutatók.

Amazónia: az esőerdők elpusztítói környezetvédőket és újságírókat is gyilkolnak

2019. január 4.

Hírek

Rengeteget lehet olvasni arról, hogy mekkora területen irtják az Amazonas-medence esőerdőit, ami az egész bolygóra negatív hatással van. Egy lengyel oknyomozó riporter könyvet írt arról a kevésbé ismert tényről, hogy a Föld tüdejének nevezett vidék pusztítói az esőerdők megmentéséért küzdő helyi aktivistákat és újságírókat is gyilkolnak.

Higannyal mérgezik a perui esőerdőt

2018. november 21.

Hírek

Hatalmas területű elsődleges, érintetlen esőerdő veszett oda az elmúlt 5 évben a kézi és kisüzemi aranybányászat miatt az Amazonas-medence Peruhoz tartozó részén – derült ki a Wake Forest Egyetem Amazóniai Tudományos és Innovációs Központjának új elemzéséből. Mérgező higannyal vonják ki az értékes fémet a talajból.

Műanyag-dzsungel és műanyag-folyó: Peru válaszút előtt

2018. augusztus 1.

Hírek

Évi 8 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, ami nemcsak hatalmas pusztítást okoz a vízi vadvilágban, de ártalmas a halászatra és a turizmusra nézve is. Chile után Peru is betiltaná a műanyagzacskók és egyszerhasználatos edények gyártását és forgalmazását, azonban a törvényjavaslat elfogadtatása legalább akkora kihívásnak tűnik, mint a lakosság szemléletformálása a témában. Lehoczky Annamária Amazonas… Tovább »

Veszélyben a sármos delfin-férfiak

2018. július 26.

Hírek

Tízévente megfeleződik az amazonasi delfinek száma, ahogy arról brazil kutatók beszámoltak. Az egyre intenzívebb vadászatuk néhány éven belül a kihalás szélére sodorhatja az Amazonas-medencében őshonos édesvízi delfinfajokat, melyek ősidők óta a perui vadon misztikus lényei. Lehoczky Annamária helyszíni tudósítása a greenfonak.

Filmbemutató – magyar kutatók expedíciója Amazónia még háborítatlan vidékén

2018. június 14.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Pálmaház

Sajtótájékoztatók

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Kolléga! Ezúton tisztelettel és szeretettel meghívjuk az egyedülálló magyar kutatók munkáját ismertető magyar dokumentarista-természetfilm, a Papagáj expedíció Amazóniában című expedíciós film hivatalos, zártkörű bemutatójára.

Eltűnt gleccserek és ivóvízhiány az Andokban

2018. május 30.

Hírek

6000 m feletti magassága ellenére alig fedi hó a Chachani ormait. A perui vulkánnal ébredek minden csípősen hűvös reggelen. Hósipkás, déli arca távolságtartóan mosolyog rám, ahogy coca teámat szürcsölöm. Lehoczky Annamária klímakutató helyszíni beszámolója.