Rekord mennyiséggel zárult a IV. Bodrogi PET Kupa

2023. szeptember 9.

Hírek

A Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után az idei szezon utolsó hulladékgyűjtő PET Kupa versenye is véget ért a  Bodrogon. Ezúttal 10 csapat szállt vízre, hogy Olaszliszka és a Bodrog torkolata között megtisztítsa a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól. A IV. Bodrogi PET Kupa mérlege közel 2500 zsák hulladék, ami kb. 11 tonnának… Tovább »

V. BODROGI PET KUPA ünnepélyes megnyitó a folyóparton

2023. augusztus 31.

Helyszín: Olaszliszka, Komp kikötő

Sajtótájékoztatók

A Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után ismét a Bodrogra érkeznek a petkalózok. Ezúttal 11 csapat száll vízre, hogy Olaszliszka és Tokaj/Rakamaz között megtisztítsák a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól. A IV. Bodrogi PET Kupa ünnepélyes, sajtónyilvános megnyitójára Önt is sok szeretettel várjuk!

XI. Tiszai PET Kupa ünnepélyes, sajtónyilvános megnyitója

2023. július 31.

Helyszín: Kisköre, Strand stny. 1.

Sajtótájékoztatók

Tíz pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startolnak a csapatok a XI. Tiszai PET Kupa folyami hulladékgyűjtő versenyen 2023. július 31-én hétfőn. A kiskörei zsilipelést követően a mezőny a Közép-Tisza szakaszait veszi célba, ez alkalommal a folyó Kisköre és Szolnok közötti része tisztul a petkalózok áldásos munkájának köszönhetően.

724 tonna hulladékot gyűjtöttek be és dolgoztak fel eddig a Tisza ukrajnai forrásvidékén

2023. március 22.

Hírek

A háborús helyzet sem állíthatta meg a PET Kupa és a Diageo közös, a Tisza ukrajnai forrásvidékén zajló CALL-Action programját. A nehéz körülmények és mindennapos áramkimaradások ellenére a résztvevők kevesebb mint egy év alatt teljesítették, sőt immár öt százalékkal meg is haladták a projekt kétéves időszakára vállalt célértéket.

Új folyóra evez a PET Kupa: irány a Maros!

2023. február 25.

Hírek

A Tiszai PET Kupa lelkes önkéntesei 10 év alatt összesen több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Fókuszuk a Tiszán van, de ezt 5 éve kiterjesztette a Tisza-tóra, 4 évvel ezelőtt pedig a Bodrogra. Idén újabb folyó megtisztítása a petkalózok célja: májusban a Marosra eveznek.

Ifjú kutatók vizsgálták Európa folyóinak műanyag szennyezettségét

2022. november 30.

Hírek

15 oktatási intézményből 250 gyermek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával. A Plastic Pirates – Go Europe! kampány ősszel 10 országban azonos módszertannal végzett mintavételezéssel összehasonlítható eredményeket adott folyóin műanyag szennyezettségéről.

Az ukrajnai háború miatt több a szemét a Tiszán

2022. augusztus 3.

Hírek

Idén már 10. alkalommal ragadtak evezőt a PET kalózok, hogy megtisztítsák a Tiszát. Ahogy az kalózokhoz illik, napról napra tonnaszám pakolják a zsákmányt újrahasznosított anyagokból készült hajóikra. A “kincseik” pedig pl. műanyag palackok, cipőtalpak és fagyispapírok.

Közel 7 tonna hulladéktól mentesült ismét a Tisza-tó

2022. június 22.

Hírek

Rekordszámú résztvevővel, vidám hangulatban és rekord mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárult a III. Tisza-tavi PET Kupa. Az elmúlt napokban zajló környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a petkalózok. A versenyt ezúttal a TiszaiJAK névre keresztelt családi csapat nyerte, a Tisza-Hőse díjat a DHL Clean Up… Tovább »

Amikor egy jó ügy kerül a fa alá

2021. december 22.

Hírek

A PET Kupa folyómentő tevékenységét civil szervezeti kezdeményezésként végzi, amely nem valósulhatna meg támogatások nélkül. Kapnak ajándékba faanyagot, hogy PET-hajót építsenek, kesztyűt, hogy legyen mivel és zsákot, hogy legyen mibe szedni a palackot. Segítik őket informatikai munkával, laptopokkal, nyomdai kivitelezéssel, vízanalitikai vizsgálatokkal és megannyi szakértői szolgáltatással. A PET KALÓZOK köszönete.