Műpingvinek fogják kutatni az óceánt

2021. november 12.

Hírek

Pingvinalakú víz alatti drónok rajai segíthetnek a jövőben az óceánok felfedezésében. A prototípusokat tegnap mutatta be a stralsundi Német Oceanográfiai Múzeum igazgatója, Burkard Baschek.

Nicsak! Találtak 1,5 millió pingvint

2018. március 2.

Hírek

A hatalmas kolóniákat a déli-sarki kontinensről kinyúló félszigeten találták meg, s a tudósok szerint az lenne a legjobb, ha a területet természetvédelmi térséggé nyilvánítanák, ahol a pingvinek az emberi tevékenységtől és a klímaváltozás hatásaitól védve élhetnek.

Eltűnik a világ legritkább pingvinfaja

2017. november 27.

Hírek

A 21. században összeomlott a világ legritkább pingvinfaja, a sárgaszemű pingvin populációja. 2000-ben még hétezer egyedet számláltak, mára az állomány 1600-1800 egyedre csökkent a halászatnak “köszönhetően”.

Százötvenezer pingvin pusztult el a Déli-sarkon

2016. február 13.

Hírek

Hatalmas jéghegy okozott tragédiát a Déli-sarknál, körülbelül 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el. A tragédia csöppet sem hasonlít a Titanic balesetére, az állatsereg ugyanis nem egy csapásra pusztult el.

Rekord sebességű pingvin váltás

2015. február 11.

Hírek

Rendkívül rövid idő alatt váltotta fel egymást két pingvinfaj az 500 évvel ezelőtti Új-Zélandon – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez volt a valaha végbement egyik leggyorsabb biológiai átmenet.

Íme a pingvingyilkos tényezők

2014. augusztus 9.

Hírek

Feltérképezték a pingvinfajokat érintő veszélyeket. Az összes pingvinfajt felölelő átfogó vizsgálat azt sugallja, hogy a madarak az élőhelyek pusztulása miatt folytatólagosan veszélyben vannak.

Kössön pingvin pulóvert!

2014. március 8.

Hírek

Apró pulóverek kötésére buzdítja a világot egy ausztrál természetvédő szervezet, amely az olajfoltoktól maszatossá vált pingvinek segítésére használja a kis felsőket.

30 méteres jégfalakra kényszerülnek a pingvinek

2014. január 11.

Hírek

Valószínűleg a felmelegedés miatt megváltozott körülmények miatt megszokott költési területeiket elhagyva több mint 30 méteres jégfalakra kényszerülnek az antarktiszi császárpingvinek – állapította meg egy brit tanulmány.

Egyre több fóka vetődik partra

2013. július 26.

Hírek

A kevesebb tengeri jég miatt jelentősen megnövekedett az észak-amerikai partokra vetődő grönlandi fókák száma. A grönlandi fókák (Pagophilus groenlandicus) a Kanada keleti partjainál úszó jégtáblákon párosodnak és nevelik kicsinyeiket a tavasz folyamán, majd észak felé indulnak, ahogy a víz melegedni kezd.

Eltűnhetnek a Humboldt-pingvinek Chiléből

2013. április 30.

Hírek

A csak Chile és Peru bizonyos részein fészkelő Humboldt-pingvinek egyedszámát az évek folyamán megtizedelte az emberi terjeszkedés, a patkányok és a szokatlanul meleg El Nino szállította áramlatok. A szakértőket aggasztják a gyorsan eltünedező pingvinek.