Tévhitek és tények Magyarország pókjainak marásáról, veszélyességéről

2019. augusztus 16.

Hírek

Az internetes fórumokon az esetek nagy többségében egy-egy pók fotója alatt a második kérdés (ha nem az első), hogy “veszélyes e?”. Ilyenkor aztán elkezdenek özönleni önjelölt szakértők részéről a dezinformációk, városi legendák, “ismerősöm ismerősének ismerőse” történetek, amelyek valóságalapja a legtöbb esetben a nullával egyenlő. Ezekkel az a fő probléma, hogy a kérdező nem tudja kiszűrni… Tovább »

A legnagyobb magyarországi pók

2018. október 25.

Hírek

Időnként a közösségi oldalakon újra-újra előkerülnek a mérgező, veszélyes hazai pókokról szóló riadalom keltő rém/ál hírek, ezért érdemes felidézni a National Geographic egyik korábbi írását.

43 évesen pusztult el a pókmatuzsálem

2018. április 29.

Hírek

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el egy hosszú távú tanulmány ideje alatt Ausztráliában. A kutatás segíthet abban is, hogy milyen hatással lehet a fajra a jövőben a klímaváltozás vagy az erdőirtás.

Pókmódi nászajándék

2018. március 2.

Hírek

Ajándékokkal hódítja meg a nőstényt a csodáspók (Pisaura mirabilis) hímje. Elfog egy legyet vagy más rovart, hálóból csomagot fon belőle és azzal indul “leánykérésre”. A nőstények az ajándék minősége alapján választanak a hímek közül.

Pókember porszívóval – Kovács Péter arachnológus

2016. február 28.

Hírek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság interjúsorozatában a természettudomány napszámosait, azaz a terepen kutató szakembereket mutatja be. Az Ő tudásuk és tevékenységük révén a gyakorlati természetvédelem számára különösen fontos adatokhoz, információkhoz jutnak a nemzeti parki szakemberek. Elsőként egy pókkutatóval beszélgettek. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Hazai pókfaunánk rémei

2014. március 26.

Hírek

Kis hazánk emberre veszélyt jelentő élőlények tekintetében nincs elkényeztetve, mindössze néhány olyan amely megfelel az előbbi kitételnek. Ahogy összességében, úgy igaz ez nyolclábú honfitársainkra is. Viszont volna néhány faj amiről illene szólni, hisz ha halálesetet nem is, kellemetlen perceket, órákat okozhatnak. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

A barna kiszorítja a fekete özvegyet

2012. július 6.

Hírek

A barna özvegyek viszonylag újnak számítanak Észak-Amerikában, először 1935-ben Floridában észlelték a pókfaj egyedeit. Dél-Kaliforniában 2003-ban jelentek meg, de az utóbbi évtizedben oly sikeresen terjeszkedtek, hogy hamarosan kiszoríthatják az őshonos fekete özvegyeket. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!