A nagy ho-ho-horgászok figyelmébe

2019. május 2.

Hírek

Elkezdődött a ponty, a harcsa és a compó fajlagos fogási tilalmi ideje, de tegnap óta újra szabad horgászni a fogassüllőre, a balinra és a sügérre – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hazai hal evésével tehetünk a környezetünkért

2018. december 24.

Hírek

Kuriózumok a halastavaink Európában: a természetvédelmi kincsnek számító vizes élőhelyeken tenyésztett hal húsa is egészségesebb. A tógazdaságok azonban nehezen maradnak fenn, ha csak évente egyszer, karácsonykor eszünk hazai halat.

800 ezer forintos ponty egyedi pikkelyrajzolattal

2018. június 2.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az egyik közösségi oldalon felfigyeltek egy 31 900 forint halgazdasági értékű, gyaníthatóan lopott pontyra. Az óriási tőpontyot feltehetően ellopták élőhelyéről, hiszen amúgy nehezen juthatott volna Heves megyei otthonából egy Pest megyei bányatóba. A horgászcsalogató óriások a feketepiacon cserélnek gazdát horror összegekért.

Bakos János kapta a 2017. év Jánossy Andor-díját

2017. szeptember 22.

Hírek

A 10 éves Öko-forrás Közhasznú Alapítvány 2017-ben ötödik alkalommal adta át a díjat a hazai biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

Pipálj potyka

2017. szeptember 12.

Hírek

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel légborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

Jó hír a horgászoknak

2017. június 1.

Hírek

Mától hét halfaj, többek között a garda, a márna és a ponty esetében lejár a fogási tilalmi idő. A bővülő horgászati lehetőségek és a nyárias időjárás kihasználásához idén is jó választás a turista állami horgászjegy.

Fokgazdálkodással növelik a tiszai halállományt

2016. október 11.

Hírek

Idén indult a fokgazdálkodás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva határában, amelynek köszönhetően hosszú távon jelentősen gyarapodhat a tiszai halállomány. Az eddigi eredmények biztatóak, a szaporulat többségét pontyok és ezüstkárászok alkotják. Előbbiek szelektálás után a Tiszában találnak új otthonra, a tájidegen kárászokat pedig elszállítják vagy megsemmisítik.

Pontygyilkolás herpeszvírussal

2016. május 2.

Hírek

15 millió dollárt különítettek el arra, hogy kipusztítsák a kontinens egyik legkártékonyabb halát, a pontyot – jelentette be az ausztrál kormány. A kórokozót a Murray-Darling medence természetes vizeiben engednék szabadjára a szakemberek.

Ismét szabad a balatoni csónakos horgászat

2016. május 2.

Hírek

Idén sem lesz tilalom pontyokra a Balatonon – közölte Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A hét végén véget ért a süllő, balin, és sügér fajlagos tilalma, így újra lehet csónakból horgászni.