Még él a zöld jog. Precedens értékű pert nyert az LMCS

2018. július 10.

Hírek

Egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat.

Nem könnyű zöld porszívót találni

2017. április 24.

Hírek

18 gyártótól összesen 46 terméket tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Kevés a csendes, energiatakarékos készülék, amelyik még a port is visszatartja.

Zöldít a Baumit

2017. április 16.

Hírek

Környezetbarát, elektromos üzemű targoncák használatára áll át fokozatosan a Baumit. Az első két szállító jármű már munkába állt a cég dorogi központi telephelyén. A dízel üzemű targoncákkal összehasonlítva az elektromos változatnak nincs károsanyag-kibocsátása, beltéri használat esetén védi a dolgozókat a kipufogógáz ártalmaitól és működése csendesebb.

Légszennyezés: milliókkal nőhet a halálozások száma

2016. június 28.

Hírek

Milliókkal nőhet 2040-ig a légszennyezés miatti halálozások száma évente a világon, ha az energia előállításában és felhasználásában nem lesz változás – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

Porzsákunk felfedi titkainkat

2014. június 30.

Hírek

Amikor a levegőszennyezésről van szó, többnyire a kültéri levegő minőségével foglalkozunk, pedig időnk 90 százalékát zárt térben töltjük. A kutatók meglepő módszerrel elemezték Los Angelestől Szingapúrig a lakásokban összeszedett por tartalmát: városonként 2-2 lakásban felporszívóztak, majd megnézték, milyen anyagok vannak a porzsákokban.

Újabb környezetszennyezés Diósd közepén?

2013. augusztus 5.

Hírek

Augusztus 7-én pártokhoz nem kötődő diósdi magánszemélyek fognak tüntetni a Polgármesteri Hivatal előtt. A város mértani központjában, sűrűn lakott ikerházas környéken egy műanyag- és porcelángyártással foglalkozó cég új üzem építésébe kezdett. A lakosok szerint az önkormányzat és a zöldhatóság is hunyó, hogy idáig jutottak.

Mérges házipor – ólmos tornaterem

2012. november 3.

Hírek

Óvodák, lakások, irodák háziporának szennyező anyag tartalmát vizsgálta a Levegő Munkacsoport. A porminták két óvodából, egy általános iskolai tornateremből, egy PC bontó üzletből, három magánlakásból és egy autóból származtak. A legnagyobb kockázatot a tornateremben mért ólomkoncentráció jelentheti.

Mindent megfellebbez a Mal Zrt.

2012. június 1.

Hírek

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megtiltotta az ajkai timföldgyárnak a hulladék-ártalmatlanítási tevékenységet, a korlátozás azonban közvetlenül nincsen kihatással a gyár termelésére. A Mal Zrt. egyelőre nem reagált.

Az NNI nyomoz, Illés Zoltán riogat porszennyezés ügyben

2012. május 24.

Hírek

Nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása kapcsán, ismeretlen tettes ellen. Illés Zoltán szerint bezárathatja az állam az ajkai timföldgyárat.