Portugália új megújuló energiás rekordja

2023. november 20.

Hírek

Portugália november első hetében minden idők leghosszabb időszakában több megújuló energiát termelt, mint amennyi villamos energiára szüksége volt.

Kecskékkel az erdőtűz ellen

2018. június 14.

Hírek

A portugál kormány országszerte kecskepásztorokat bérelt fel, hogy a nyájukkal lelegeltessék az erdőtüzek gyúanyagaként szolgáló elszáradt növényzetet. A kecske olcsó és jól bevált módszer a száraz területek erdőtűz-prevenciós megtisztítására.

Boros dilemma: parafadugó vagy csavaros kupak?

2017. október 11.

Hírek

A korábbi 95-ről 62 %-ra csökkent a legutolsó (2009-es) adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött. A parafadugó penészedése ugyanis kellemetlen “dugóízt” és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át.

Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében

2017. augusztus 15.

Hírek

Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben. Az Európai Unió a tűzoltók és szállítóeszközeik helyszínre jutásának támogatásával segítséget nyújt Portugáliának az országban pusztító erdőtüzek megfékezéséhez – közölte az Európai Bizottság.

Két év börtön a spanyol olajkatasztrófáért

2016. január 26.

Hírek

Két év börtönre ítélte gondatlanságból elkövetett természetkárosításért a Prestige tartályhajó kapitányát a a spanyol legfelsőbb bíróság. 13 éve a hajóból kiömlő olaj Spanyolország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.