Az „antihungarikumok” nyomában

2021. június 23.

Hírek

A Benelux államok után hazánk a leginkább urbanizált EU-s ország. Eddig már 2 megyényi területet lebetonoztunk. Miért veszélyes a vizeinken tapasztalható túlzott vízügyi beavatkozás és a miért veszélyeztettek a hazai kisvízfolyások? Mi az az urbanizációs ökológia? Mai podcastunk vendége Dr. Weiperth András biológus, a MATE Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

Békamentő praktikum – Kétéltűmentő akciókhoz

Kiadványok

A kétéltűek olyan globálisan veszélyeztetett gerinces állatcsoport, amelynek világszerte fogyatkoznak állományai. Eltűnésükben a globális klímaváltozás, a behurcolt paraziták és a környezetszennyezés mellett fontos szerepet játszik élőhelyeik feldarabolódása. Ha a kétéltűek számára fontos szárazföldi és vizes élőhelyeket közutak érintik, akkor akár egy alacsony forgalmú útszakasz is komoly veszélyt jelenthet. Gerinces állatok millióit gázolják el az utakon… Tovább »

Segíts a békáknak átkelni az úton!

2021. március 06. - 2021. március 06.

Helyszín: Tinnye és Piliscsaba között fekvő Garancsi-tó

Programok

Akadályozd meg, hogy a kétéltűek a kerekek alá kerüljenek! A Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület (VAC) a létesülő békaterelő kerítés építéséhez 2021. március 6-án szombaton délelőtt önkénteseket vár a Garancsi-tóhoz.

Mi lesz veletek, honti békák?

2015. május 26.

Hírek

Új kétéltűvédelmi terelőrendszer épül a 2. sz. főút mellett Hont és Parassapuszta között. De ahogy az ügy egy évtizedig kavarogva idáig jutott, az természetvédelmi hungarikum.

A békabolond már az ég kétéltűit menti

2015. március 23.

Hírek

Az embereket végletesen megosztják a kétéltűek. Kevesek szeretik, a többség undorodik tőlük. Az ellenszenv leküzdésében, és a békák életterének megőrzésében is sokat tett a hazai békamentés atyja Dr. Puky Miklós biológus. A Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke 2015. március 20-án hajnalban távozott el közülünk.

Érdemes menteni a békákat?

2013. április 12.

Hírek

Tavasszal a békák az erdőkből a közeli vizekbe vonulnak párzani. Ha autóutat kell keresztezniük, milliószámra ütik el őket a járművek. Lelkes önkéntesek ettől a veszélytől mentik meg a kis kétéltűeket. Az akció ideális program gyermekeknek; a cél az, hogy életképes békanemzedékek maradjanak fent.

Puky Miklós a békabolond

2012. október 8.

Hírek

Öcsi bácsi, nézze, mit fogtam – mutatta a markában kapálózó békát a kis Miklós a hatvanas évek közepén a balatoni nyaralóhelyen. A nehézsúlyú birkózó pillanatok alatt felrohant az első emeleti szobájába, magára hagyva békájával a vendéglátók kisfiát. Az állatok barátja – Puky Miklós – az ember állította mesterséges akadályokon akarja „átsegíteni” a varangyokat.