Fülesbagoly leltár 2023

2023. január 23.

Hírek

2009-óta végzik a szakemberek a lakosság bevonásával az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek évenkénti felmérését. Az idei országos bagolyszámlálást január 21 – 23 között tartották, melynek eddigi legfrissebb  eredményeiről a számlálást évek óta koordináló Kovács Ágnes mesélt podcastunkban.

Ragadozómadarak “terítéken” – 16 éves csúcson az orvvadászatuk

2021. október 27.

Hírek

A felderített mérgezéses esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, a természetvédelmi kár így is jelentős – a 16 éves leltár 1600 védett állatot számlál, a pénzben kifejezett értékük eléri a 87 millió forintot.  Az MME zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben.

Uhu körkép 2017

2017. december 16.

Hírek

Az év vége felé a MME különböző munkacsoportjai általában az éves eredmények összegzésével, különböző jelentések, statisztikák és összefoglalók szerkesztésével vannak elfoglalva. A Ragadozómadár-védelmi Szakosztály háza táján sincs ez másként, a különböző fajmegőrzési programok önkéntesei többek között ekkor szembesülnek először egy-egy faj kapcsán a tárgyévben észlelt országos szaporulat nagyságával.

2 kabasólyom-fióka gyűrűzése

2015. augusztus 05.

Helyszín: Albertirsa

Sajtótájékoztatók

Különleges eseményre invitáljuk Önöket a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. nevében. Ragadozómadár-fiókák gyűrűzése és névadó ünnepsége a MAVIR Ragadozómadárfészek-megfigyelési program keretében.

Optimisták a kerecsensólymok védelmezői

2014. július 10.

Hírek

Országos szinten közel 400 fiatal kerecsensólyom kirepülése várható, ornitológiai gyűrűvel 233 fiókát jelöltek meg. Az idei száraz kora tavasz kedvezett a költésnek, több fészekben 4-5 fióka is volt. Az átlagos költési siker 3,1 fióka/fészek körül várható, ami az átlagostól jobb eredménynek számít.

Semjén fővadász szabadon engedte Kittenbergert

2013. december 4.

Hírek

Beindult a választási kampány. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke egy parlagi sast engedett szabadon a Jászságban, ahol ismertették az első sikereket a madarak elleni orvvadászat felszámolásában. Közben a háttérben ledarálják a természetvédelmet.

Szabadon a gyógyult kerecsensólyom

2013. november 9.

Hírek

A madarat a ráerősített jeladónak köszönhetően 2013. október 8-án találták meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Pest megyében, majd kivizsgálásra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. A gyógyult kerecsensólymot tegnap engedtek szabadon Csákvár közelében.

Kerecsensólymok rossz éve

2013. október 1.

Hírek

Idén 143 fészket foglaló párt regisztráltak, ebből 78 pár költése meghiúsult és 65 sikeres költésből 149 fiatal kirepült. Nem közvetlenül a hideg miatt hiúsultak meg a költések – ebben az időszakban a jellemző zsákmányállatok megszakították a vonulásukat, így a sólymoknak nem volt elég zsákmányuk. A mortalitási tényezők között sajnos továbbra is szerepel a szándékos mérgezés.

Szabadult a szegedi kék vércse

2013. június 3.

Hírek

Május 26-án a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik természetvédelmi őre egy hím kék vércsét talált legyengült állapotban Pusztaszer mellett. A fokozottan védett madarat azonnal a Szegedi Vadasparkba szállították. Állapota lehetővé tette szabadon engedését.

Hungarikum a sasmérgezés

2013. február 28.

Hírek

A hétvégén zajlott hét ország részvételével a ragadozómadarak illegális pusztítása elleni Kárpát-medencei műhelytalálkozó, melyen egyértelművé vált, hogy a probléma ugyan minden környező országban jelen van, de sajnálatos módon a hazánkban elpusztított madarak száma nagyságrenddel felülmúlja az összes környező országot. Csak az utóbbi egy hétben három ilyen eset is történt.