Budapest sebhelyei: 28 Margit-szigetnyi terület áll kihasználatlanul

2023. július 26.

Hírek

A fővárosban 28 Margit-szigetnyi barnamezős terület áll többnyire kihasználatlanul. Egykori gyártelepek, egészségügyi intézmények, sőt patinás villák is pusztulnak, miközben a telek vagy nem kell senkinek, vagy éppen nagyon jól jár vele az új vevő, ha közel van a tűzhöz.

Csúcson a hulladékok energetikai hasznosítása Budapesten

2022. február 19.

Hírek

40 éves fennállásának eddigi legnagyobb volumenű távhőtermelését, közel egymillió gigajoule (GJ) hőenergia előállítását érte el tavaly a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.

Hódvárat és egy négyhektáros vizes élőhelyet pusztítottak el ismeretlen tettesek

2022. február 8.

Hírek

Sokan emlékezhetnek még a fővárosi jelentőségű Szilas-tó Természetvédelmi Területet ért élőhely pusztításra, mely egy nagy kiterjedésű magántulajdonú erdő jogszerűnek mondott tarvágásával kezdődött, majd a fővárosi illetékes hatóságok előírására fittyet hányó természetkárosításban csúcsosodott ki. Most újabb súlyos természetkárosítás történt Rákospalotán!

Hivatali álláspontok és civil vélemények a Szilas-tó Természetvédelmi Terület tarvágása kapcsán

2021. február 28.

Hírek

Magánemberek és helyi civil csoportok megkeresésére a közelmúltban több illetékes hivatal is kifejtette álláspontját a Szilas-tó Természetvédelmi Területen tavaly ősszel elkezdődött és jelenleg is tartó tarvágása kapcsán. A témában közvetlenül érintett, a tevékenységet felügyelő hivatalok álláspontja egységes volt abban, hogy a természetpusztítást és annak következményeit szinte kizárólag csak erdészeti szempontból értékelték.

Tarvágással pusztítják el a rákospalotai turjánost

2020. december 28.

Hírek

A mértéktelen pusztítás a természetvédelmi terület nyugati végén az M3-as autópálya melletti Nevesincs-tónál kezdődik és több helyen újra és újra megjelenik a Szilas-patak mentén keleti irányban húzódó páratlan természeti szépségű élőhelyen. A lelkiismeretlen rombolást és ennek jelentős kiterjedtségét a maga szörnyű valóságában tárja elénk az alábbi filmösszeállítás.

Továbbra is pusztítják a dunakeszi tőzeglápot!

2020. május 30.

Hírek

Még éppen csak, hogy befejeződött 9 részes sorozatunk, mely emléket állított a dunakeszi tőzegláp megmentéséért 10 évvel ezelőtt létrejött civil összefogásnak, máris úgy tűnik, hogy a cikksorozat a láppusztulás mementójává válik. A terület tulajdonosa, (vélhetőleg a 2010 környéki állapotnak megfelelően, napjainkban is az Auchan, illetve Immochan Magyarország Kft.) ismét elkezdte irtani a természetes életközösségeket a… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 9. rész: Történések 2011-ben és 2012-ben

2020. május 20.

Hírek

január: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa az Alkotmány Bírósághoz fordul a dunakeszi helyi építési szabályzat megsemmisítése érdekében. Véleményük szerint az Önkormányzat törvénysértő módon nyilvánította gazdasági-ipari övezetnek a dunakeszi lápot. Az Élőlánc Magyarországért által megjelentett Dunakeszi Civil Hírmondóban követelik, hogy Dunakeszi városvezetése a 2011. január 26-ára kitűzött tárgyaláson jelentse be kilépését a Természetvédelmi Főfelügyelőség ellen 2010.… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme 8. rész: Történések 2010-ben

2020. május 19.

Hírek

január 4.: Az OKTVF 2008. május 6-i új eljárásra kötelező határozata (lásd fentebb) alapján a KTVF elutasítja az Óceán-árok átvezetését a tőzeglápon. január 25.: A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztálya hivatalos nyilatkozatban áll ki a civilek lápvédő törekvései mellett. január 26.: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa beavatkozik az OKTVF elleni, közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt… Tovább »