Zöld vetéseken telelnek a túzokok

2021. január 9.

Hírek

A hazai túzokállomány több mint egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Parkban él. Téli táplálékukról repce- és lucernavetésekkel gondoskodnak a nemzeti park szakemberei.

Elhunyt Percy Schmeiser a Monsanto elleni harc emblematikus alakja

2020. október 18.

Hírek

Hosszú betegség után a napokban 89 évesen elhunyt Percy Schmeiser, a kanadai Saskatchewan tartomány gazdája, aki arról lett híres, hogy  kilencvenes évek második felétől hosszú jogi csatát vívott a génmódosított vetőmagokról és gyomirtókról elhíresült Monsantóval, és meghátrálásra kényszerítette a vállalatóriást.

A méhekre is veszélyes a neonikotinoid

2017. július 2.

Hírek

A házi és vadméhekre egyaránt veszélyesek a neonikotinoid alapú növényvédő szerek. Az eddigi legnagyobb, neonikotinoid tartalmú növényvédő szereket vizsgáló európai kutatásban Magyarországon is végeztek vizsgálatokat.

Helyreállítják a Répce és Rábca menti vizes élőhelyeket

2011. szeptember 9.

Hírek

A kivitelezési munkák során teljesen felújítják Répcelaknál a zsilipet, a több mint 17 kilométeres szakaszon mederkotrással kitisztítják a legjobban eliszapolódott részeket, a vízfolyást szegélyező bokrokra és árnyat adó fákra vigyázva rendbe teszik a folyópartot is, sőt ahol arra szükség van fákat és cserjéket is ültetnek.

GMO-mentes repce vetőmagok

2011. szeptember 6.

Hírek

Lezárult a repce vetőmagok vizsgálata a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban, az ellenőrzésen nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmag mintában sem – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.