17 orrszarvút mentettek meg az orvvadászoktól

2019. december 28.

Hírek

Nem mindennapi akciót hajtott végre Dél-Afrikában a brit királyi hadsereg második karabélyos gurkha zászlóalja: tizenhét, az értékes szarva miatt levadászni próbált fekete rinocéroszt szállítottak át biztonságosabb területre Malawiba.

Tavaly naponta 3 orrszarvút gyilkoltak le Dél-Afrikában

2018. január 29.

Hírek

Megint több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók egy év alatt a Dél-afrikai Köztársaságban. Edna Molewa környezetvédelmi miniszter szerint az elmúlt évben illegálisan elejtett állatok száma 1028, ami alig mutat csökkenést a tavalyelőtti 1054-hez képest.

Nepáli high-tech harc az orvvadászat ellen

2016. november 27.

Hírek

Rossz kezekbe kerülve a technológia fenyegetést jelent az állatok számára. Az orrvadászok világszerte használnak éjjellátó szemüvegeket, gépfegyvereket és helikoptereket is. Az orrvadászat elleni küzdelmek egyik rákfenéje az orvvadászatban és az illegális kereskedelemben érdekeltek, valamint a törvény emberei között tátongó technológiai szakadék. Nepálban most léptek.

Ma van az orrszarvúk világnapja

2015. szeptember 22.

Hírek

Az orvvadászat, az élőhely pusztulás, az éghajlatváltozás és a feketekereskedelem miatt fokozott veszélyeknek kitett rinocérosznak jelenleg már csupán néhány faja él Afrikában és Ázsiában. Közülük a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvúról nemrégiben biztató híreket közölt a WWF.

Orrszarvú mentés embrióbeültetéssel

2015. február 4.

Hírek

2 kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú született nemrég a csehországi Dvur Králové-i állatkertben. Az igazgató, Premysl Rabas szerint a két állat az 52. és az 53. itt világra jött rinocérosz, mely fajból már csak nagyjából 700 egyed és a kelet-afrikai vadonban, így a kihalás fenyegeti.

Orrszarvú dráma: havi 100 gyilkolás

2015. január 28.

Hírek

Az orrszarvúk illegális vadászatának megakadályozásáért kifejtett egyre nagyobb erőfeszítések ellenére 2014-ben tovább nőtt a gyilkolás: 1215 rinocéroszt öltek meg Dél-Afrikában. A védett fajok illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében ezért a márciusban megrendezendő botswanai nemzetközi találkozón előtérbe kerül a sürgős nemzetközi fellépés aktualitása.

Széfből lopott orrszarvútülkök

2014. április 22.

Hírek

40 orrszarvútülköt loptak el ismeretlen tettesek egy dél-afrikai természetvédelmi park irodájának széfjéből, a rablás súlyos csapást mért a dél-afrikai hatóságok azon erőfeszítéseire, hogy feltartóztassák a kihalástól veszélyeztetett állatok tülkével való illegális kereskedelmet.

A nyugati fekete rinocérosz kihalt

2013. november 7.

Hírek

Az IUCN hivatalosan kihalttá nyilvánította a nyugati fekete rinocéroszt, magyar nevén nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút, ezzel újabb orrszarvú-alfaj tűnt el a Föld felszínéről.

Asha a remény a kihalás szélén

2013. június 28.

Hírek

Életben maradt és egészséges Asha, az áprilisban árván maradt orrszarvú bébi, akinek szülőanyját orvvadászok ejtették el. A WWF Orrszarvúvédelmi Programjának munkatársai nagy erőkkel küzdenek a téves hiedelmek miatt kihalás szélén álló faj életben maradásáért. Az orrvadászat következményei Európát is elérték: tavaly 67 tülöklopás és 15 lopási kísérlet történt az Európai Unió országaiban.

11 óránként ölnek orrszarvút

2013. március 1.

Hírek

2006 óta közel 2400 orrszarvú vált az orvvadászok áldozatává, így mindkét afrikai orrszarvú népességének növekedése az 1995 óta számon tartott egyik legalacsonyabb szintre esett vissza – ez is szerepel azon új tények között, amelyeket az IUCN szakértői hoztak nyilvánosságra.