Vitatott aranyláz: mi legyen az óceán fenekén heverő földfémekkel?

2021. április 6.

Hírek

Hirtelen fellángolt a hosszú ideje tartó vita az óceán fenekén található, ritka földfémek bányászatával kapcsolatos tervekről. Éveken keresztül csak a környezetvédő csoportok tiltakoztak a mélytengeri fémek felhozatalának ötlete ellen, de most a BMW, a Volvo, a Google és a Samsung is belépett a moratóriumot szorgalmazók táborába. Más típusú akkumulátort kellene gyártani?

Egyre több a digitális hulladék, de semmit sem teszünk ellene

2020. február 15.

Hírek

Viszonylag keveset beszélünk arról, hogy a digitális eszközeinknek mekkora környezetszennyező hatása van, pedig egyre növekszik a hulladék mennyisége, és egyre több ilyen eszközt gyártunk, aminek az alapanyag-kitermelése sem túl környezetbarát. Csakhogy az elektromos kütyük annyira magától értetődőek a mindennapjainkban, hogy gondolni sem akarunk arra, hogy meg kellene válni tőlük, vagy kevesebbet kéne belőlük használni. Pedig… Tovább »

Feleződhet a szélenergia ára – kegyelemdöfés Paksnak?

2018. november 30.

Hírek

Az Európai Unió által finanszírozott EcoSwing nevű projektnek köszönhetően közel 60 százalékkal lehet olcsóbb a szélturbinák előállítása, ez pedig a szélenergia árára is komoly hatást gyakorol majd. Még inkább vesztes(éges) lesz az atomenergia.

A vörösiszap zöldítése

2017. április 25.

Hírek

Görög kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel ritkaföldfémeket nyerhetnek ki gyártási melléktermékből, ráadásul környezetbarát módon.

Kínai zöld jelzés a ritkaföldfémeknek

2015. január 5.

Hírek

Nemzetközi nyomásra eltörölte Kína a ritkaföldfémek 10 éven át fennálló exportkvótáját, ám a szakértők szerint nem biztos, hogy a változtatásnak jelentős hatása lesz a világpiaci árakra.

Világhatalommá válhat Grönland?

2013. november 19.

Hírek

A jégtakaró olvadása világhatalommá teheti Grönlandot. Ugyanis ez az ország hihetetlenül gazdag a ritka földfémekben. Az uránkincs lélekben máris naggyá, erőssé, gazdaggá és függetlenné tette a grönlandiakat. Miután eldőlt, hogy Grönland maga rendelkezhet az ott található uránkészletek felett, így egyre többen hangoztatják: nincs már szükség Dániára, végre szakadjanak el tőle.

Növekvő kereslet ellenére csökkenő ritkaföldfém árak

2013. május 29.

Hírek

Az elmúlt fél év alatt a mintegy 40 százalékkal csökkenő áraknak köszönhetően Kína az idei első négy hónapban dupla annyi, 6112 tonna ritkaföldfémet tudott exportálni az előző év azonos időszakához képest – olvasható az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzésében.

Ritkaföldfém dilemma

2013. március 4.

Hírek

Alig pár évtized alatt politikai szempontból is éles témává vált az ipari termelésben felhasznált fémekhez és egyéb ásványi anyagokhoz való hozzáférés kérdése. A folyamatosan emelkedő árakhoz időről időre fellépő áruhiány is párosul. Ez nyilván elsősorban az importra szoruló országokat állítja nehéz helyzet elé, de hosszabb távon akár a lelőhelyeket birtokló országok szempontjából is rosszul sülhet… Tovább »

Szüneteltetik a ritkaföldfém-termelést Kínában

2012. október 25.

Hírek

Felére csökkent a ritkaföldfémek piaci ára az idén, ezért a legnagyobb kitermelő, Kína a termelés visszafogása mellett döntött. A ritkaföldfémek 17 elemből álló csoportja nélkülözhetetlen egy sor fontos csúcstechnológiát képviselő termék gyártásához – bányászata költséges és rendkívül környezetkárosító.

Mitől zöld és mennyire egy számítógép?

2012. április 28.

Hírek

Összességében elmondhatjuk, hogy a fogyasztóknak jelenleg nincs lehetőségük olyan kütyüt vásárolni, amelynek teljes munkafolyamata – a nyersanyag bányászástól kezdve az összeszerelésig – ember- és környezetbarát lenne, mivel ilyen szinten lehetetlen visszakövetni a gyártás folyamatát.