Verespatak megmenekült?!

2021. július 28.

Hírek

Az UNESCO Világörökség Bizottsága két napja délelőtt megszavazta, hogy tegnaptól Verespatak is a világörökség része!

Az RMDSZ irányítja a környezetvédelmet

2020. december 19.

Hírek

Tegnap sikerült megállapodni az új román kormány összetételéről, amelyben 1 miniszterelnök-helyettest és 3 minisztert is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ad. Romániában külön nevesített minisztériuma van a környezetvédelemnek, nálunk az Orbán rezsim 2010-ben az Agrárminisztérium- egyre jelentéktelenebb – államtitkárságába szervezte a leépített környezetügyet.

Ciános technológiával is lehet majd bányászni a természetvédelmi területen?

2017. október 31.

Hírek

Alig érte el az erdélyi magyar sajtó ingerküszöbét az a tény, hogy Románia szenátusa – beleértve az RMDSZ hat szenátorát is – tegnap 66 igen szavazattal elfogadta azt a tervezetet, melynek értelmében lehetővé válik a védett természeti területek határainak módosítása, valamint az azokon belül található altalajkincsek kibányászása.

Verespatak miatt kellett lemondania a környezetvédelmi miniszternek?

2012. április 6.

Hírek

A román miniszterelnök sürgeti a verespataki engedélyezést. Korrupciós vádakkal nyomozás indul Borbély László környezetvédelmi miniszter ellen. “Visszavonhatatlanul érvénytelen” a bányanyitást lehetővé tévő verespataki területrendezési terv.

A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása

2012. március 19.

Hírek

A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója (OT) szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.

Hallgat Verespatakról és hátat fordít választóinak az RMDSZ?

2012. február 27.

Hírek

Nem kapott választ a három környezetvédelmi szervezet nyílt levele, amelyet a Szövetségi Képviselők Tanácsához címeztek. Ellenben a gyűlésre igyekvő aktivistákat, még mielőtt a marosvásárhelyi SZKT helyszínére érkezhettek volna, a „legfelsőbb szintről” utasított tisztek és rendfenntartó erők várták.

Verespatak nem szerepel a kormányprogramban

2012. február 18.

Hírek

Nem képezi részét a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás az új román kormány programjának – jelentette ki Marosvásárhelyen Borbély László romániai környezetvédelmi minisztere. Traian Basescu államfő szerint a munkahelyteremtésben a bányák újranyitása is lehetséges.

RMDSZ, ne áruld el Verespatakot!

2012. január 24.

Hírek

Ismét felpörgött a Verespatak megmentését célzó kampány: “RMDSZ, ne áruld el Verespatakot!” feliratú óriásplakátok jelentek meg a román-magyar határátkelőknél, valamint a ferihegyi reptérre vezető úton. Te is küldj levelet az RMDSZ vezetőinek!