In memoriam Papp Laci

2021. április 5.

Hírek

Életének 75. évében, 2021. március 28-án elhunyt Papp László, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas magyar biológus, zoológus, entomológus. Most a régi Magyar Tudományos Akadémia-Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoport (1996-2012) tagjai emlékeznek egykori főnökükre, Papp Lacira – kizárólag itt a greenfon.

Elhunyt Papp László biológus, az MTA rendes tagja

2021. március 29.

Hírek

Életének 75. évében, 2021. március 28-án elhunyt Papp László, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas magyar biológus, zoológus, entomológus. Fő kutatási területe voltak a kétszárnyúak (Diptera) imágóinak, lárváinak alaktana, a legyek rendszertana, a repülő rovarok (elsősorban a legyek) közösségszerkezete és társulásszerveződése, valamint a ritkán előforduló rovarfajok tanulmányozási és védelmi módszereinek vizsgálata.

In memoriam Móczár László

2015. július 5.

Hírek

Prof. Dr. Móczár László, akinek a könyveiből sokan ismerték meg a rovarvilágot, tanultak, határoznak, egy hosszú és elképesztően tevékeny élet – fél évvel a 100. születésnapja után végleg megpihent július 3-án.

Rajzanak a nagy szarvasbogarak

2015. május 22.

Hírek

Magyarország legtermetesebb bogara a nagy szarvasbogár. Az akár 10-12 centiméteresre is megnövő hímek rajzási időszaka a napokban megkezdődött. Elsősorban odvas, öreg tölgyfák közelében találkozhatunk velük.

2015. év rovara: a nagy szentjánosbogár

2015. január 9.

Hírek

Még szép, hogy a Fény Nemzetközi Évében a Lampyris noctiluca leverte a nem világító zöld lombszöcskét és a vándorpoloskát a Magyar Rovartani Társaság internetes szavazásán.

Élve vagy halva vizsgáld az ízeltlábúakat?

2013. szeptember 22.

Hírek

A legtöbb rendszertani csoport (madarak, emlősök, növények, stb.) monitorozása úgy történik, hogy az nem jár az alanyok pusztulásával. Ehhez képest az ízeltlábúaknál a talajcsapdázás, a fűhálózás és a fénycsapdázás során egyaránt elpusztulnak az állatok. Biztos, hogy jól van ez így?

Rovarok minden mennyiségben

2013. augusztus 30. - 2013. október 19.

Helyszín: Janus Pannonius Múzeum Pécs, Szabadság u. 2

Programok

Végtelen sokféleség címmel kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán augusztus 30-án 14 órakor. A tárlat a Föld leggazdagabb és legváltozatosabb élőlénycsoportját, a rovarvilágot mutatja be. A Föld körülbelül 1 millió rovarfaja között sokféle “bogaras”, érdekes, látványosan színes, apró vagy óriás, világító vagy éppen rejtőzködő, tehát igen sokféle rovar él. Életmódjuk változatos, párválasztásuk sokszor… Tovább »