Van, aki eszik, van, aki fűt – a magyar szmogfőváros 2022 telén

2022. december 17.

Hírek

Autópályát megszégyenítő forgalom. Gázzal és fával fűtő lakosság, szemetet égető cigánysor. A 11 ezres borsodi kisváros rendre élen a fűtési szezon legszennyezettebb levegőjű magyar helységek versenyében. De miért, amikor a felsorolt paraméterek máshol is előfordulnak Magyarországon? A megfejtéshez meteorológus és a helyiek segítséget kértük. Sajószentpéteren járt Válaszonline.

Elvonult a bánya Sajókápolnáról

2019. július 31.

Hírek

Elvonult a vállalkozó az elmúlt héten arról a sajókápolnai bányatelekről, melynek művelése ellen a helyi lakosokkal közösen csaknem egy évtizede küzdött a Zöld Kapcsolat Egyesület a környezeti hatásvizsgálati eljárások során.

A Sajó-völgy levegőminőségének javítása nem tűr halasztást!

2019. április 6.

Hírek

Rendkívüli hónapokon vannak túl a Sajó-völgyben élők, a zóna a szmoghelyzetek tekintetében Magyarország legkritikusabb területeinek egyike. Az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban van az Európai Bizottság kérelme, melyet Magyarország ellen indított a PM10 (szálló por) jogsértés ügyében.

Miskolc és környéke Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe – léptek a civilek

2019. január 10.

Hírek

A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecske koncentráció, ezért szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi – használhatatlan – terv soron kívüli felülvizsgálatát követelik most a civilek.

Erre is jó az okos zuzmó

2014. április 10.

Hírek

A Zöld Akció Egyesület 2008-tól végez zuzmótérképezést a Sajó-völgyben. Hazánk egyik legszennyezettebb levegőjű térségének zuzmóiban higanyt, kadmiumot, és ólmot is találtak.