A nyár csalhatatlan jele – visszatértek a sarlósfecskék

2018. április 30.

Hírek

A madárkedvelők számára a nyár kezdetét jelenti a sarlósfecskék sivítása, és örülnek, ha látják, újra a háztetők fölött szelik a levegőt jellegzetes, sarló alakú szárnyáról és gyors röptéről könnyen felismerhető madarak.

Három kontinens gyerekei figyelik a madarak vonulását

2017. március 2.

Hírek

Elindult a 2017. évi Tavaszi madárles (SpringAlive) program, melyet a madárvédelmi szervezetek világszövetsége (BirdLife International) indított 2006-ban. Célja a gyerekek bekapcsolása a vonuló madarak megfigyelésébe, ezen keresztül pedig a védelmükbe.

Fecskerekord: 10 hónapos repülés alvás nélkül

2016. október 28.

Hírek

Megdöntötte minden madárfaj nonstop repülési világrekordját a sarlósfecske: egy új tanulmány szerint tíz hónapig képes a levegőben maradni leszállás nélkül, bár azt még nem tudni, mikor és hogyan alszik.

Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak a lakott területeken

2016. április 4.

Hírek

Miközben az elmúlt másfél évtizedben nem megtizedelődött, hanem sajnos megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

A fecskefészket is kitatarozták Bécsben

2012. augusztus 4.

Hírek

Egy bérház felújításakor nemcsak az épületet, de a rajta található sarlósfecske-fészkeket is kitatarozták az osztrák fővárosban. Évente mintegy ötezer pár költ ezekből a szigorúan védett madarakból Bécsben.