Tehetetlenek vagyunk a sáskainvázióval szemben

2020. február 16.

Hírek

Egyelőre képtelenek megfékezni a kelet-afrikai rekord sáskajárást, mely 13 millió embert fenyeget éhínséggel. Az egyiptomi vándorsáskák (más néven simán sivatagi sáskák) a legpusztítóbb élőlények között vannak, mivel egy egy négyzetkilométer nagyságú raj annyi takarmányt tud felzabálni, amennyi elég 35 ezer embernek egy egész évre.

Eljön a sáskaburger kora?

2017. április 10.

Hírek

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 %-át teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 – 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3%-kal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi… Tovább »

Invazív nőstényekre buknak halálosan az őshonos sáskák

2014. január 21.

Hírek

A Dél-Afrikából behurcolt erotikus illatú nőstény imádkozó sáska felfalja az új-zélandi faj hímjeit. Eddig 70 százalékukat pusztították el, így a rovar a veszélyeztetettek közé került – derül ki egy új-zélandi kutatás eredményeiből.

A zaj a sáskákat is zavarja

2012. november 15.

Hírek

Német kutatók szerint az utak mellett élő sáskák képesek megváltoztatni ciripelésüket, hogy “túlkiabálják” a forgalom zaját. A Functional Ecology folyóiratban megjelent munka szerint ez az első bizonyíték arra, hogy az ember által keltett zaj rovarpopulációk viselkedésére hat.